Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vzdrževalna in obnovitvena dela na avtocestah v letu 2003

29.03.2003

DARS je kot upravljavec avtocest z zakonom o javnih cestah (5. člen - stanje javnih cest) zavezan, da le-te vzdržuje tako, da jih ob upoštevanju prometnih pravil in posebnih pogojev za odvijanje prometa, na primer slabih vremenskih razmer, lahko varno uporabljajo vsi uporabniki cest, ki so jim namenjene. Vzdrževanje avtocest obsega dve skupini opravil, redno vzdrževanje avtocest in obnavljanje avtocest, ki sta natančneje opredeljeni v pravilniku o vrstah vzdrževalnih del na javnih cestah in nivoju rednega vzdrževanja javnih cest.

Z rednimi vzdrževalnimi deli (to so manjša dela, npr. popravilo ograj, prometne signalizacije, čiščenje obcestnih kanalov ipd.) se zagotavlja prometna varnost in prevoznost avtocest. Zanje je značilno, da se pretežno opravljajo "pod prometom" in da je promet zaradi njihovega izvajanja oviran izjemoma in za krajša časovna obdobja (npr. pri izvajanju zimske službe v primeru obilnih padavin in/ali poledice, nezgodni dogodki ipd.).

Obnovitvena dela (to so obnove vozišč in objektov) so namenjena ohranjanju prometnih in varnostnih lastnosti avtocest. Izvajanje teh del zahteva rokovno daljše omejitve prometa na delu vozišča avtocest ali celo popolne zapore smernega vozišča avtoceste s preusmeritvijo prometa na drugo smerno vozišče. Zato je načrtovanje njihove izvedbe posebej skrbno in obsega troje ukrepov: izvedba pred ali po poletni turistični sezoni (z izjemo tehnološko zahtevnejšega obnavljanja cestnih objektov, ki ne dopušča prekinjanja del), kontinuirano izvajanje del najmanj za časa dnevne svetlobe in usklajevanje del z obnovitvenimi deli na vzporednih cestah nižje kategorije.


 

 

Nazaj