Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Počastitev zavetnice rudarjev v predoru Dekani

28.03.2003

Pogodbo za izgradnjo predora Dekani na avtocestnem odseku Klanec - Ankaran (dolžina leve predorske cevi je 2.175 metrov, desne pa 2.190 metrov) je DARS sklenil avgusta leta 2002 s SCT d.d. iz Ljubljane za pogodbeno ceno 15,9 milijarde tolarjev. Pogodbeni rok za izvedbo gradbenih del je 26 mesecev, kar pomeni, da bodo le-ta predvidoma končana konec oktobra leta 2004.

Zaradi kratkega roka dokončanja se izkop obeh predorskih cevi izvaja hkrati z vzhodne in zahodne strani. Do danes je izkopano nekaj več kot kilometer predora: na vzhodu je leva cev izkopana v dolžini 285 m, desna cev pa v dolžini 290 m; z zahodne strani so izvajalci levo cev prevrtali v dolžini 263 m in desno v dolžini 204 m. Po pričakovanjih bosta obe cevi prebiti spomladi leta 2004.

Geološko zgradbo hribine, skozi katero poteka izkop predora Dekani, sestavljajo flišne formacije z laporji, peščenjaki in lokalnimi brečami, ki so na več mestih predrte. Tehnologija izkopa in gradnja predora poteka po t.i. "novi avstrijski metodi", ki omogoča prilagajanje predhodno predvidenih podpornih elementov v skladu z dejanskimi geološko - geotehničnimi razmerami. S tem je zagotovljena stabilnost predorske cevi in optimizacija podpornih ukrepov.

Dela pri gradnji predora Dekani, vključno z elektro-strojno opremo, bodo predvidoma končana v februarju 2005, prometu pa bo predan skupaj z odsekom od Klanca do Črnega Kala predvidoma v letu 2005, ko potečejo pogodbeni roki.

Nazaj