Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dodatni varnostni ukrepi pri gradnji predora Trojane

22.03.2003

Nadkritje nad predorom Trojane iz vzhodne (celjske) smeri je namreč najnižje, saj je hribine nad predorsko cevjo le 15 do 25 metrov, območje nad tem delom predora pa je poseljeno. Leva predorska cev je že prevrtana pod 32 od 34 objektov na navedenem območju. Po tem, ko je vrtanje leve cevi predora Trojane potekalo brez večjih poškodb na 31 objektih, so se v bližini 32. objekta – gospodarskega poslopja (hleva) - na površini nad predorom pojavili pogoji, težji od načrtovanih in pričakovanih, tako, da površinsko plazenje terena nad to cevjo že ogroža navedeno, sicer že precej poškodovano gospodarsko poslopje.

Ker obstaja bojazen za nastanek še večje nadaljnje škode na tem gospodarskem poslopju (hlevu), je za zagotovitev varnostnih ukrepov potrebno izvesti posege, ki se smatrajo kot nujni ukrepi z namenom zmanjšanja vplivov gradnje predora na objekte ter negativnih vplivov na širšo okolico. Gre za ojačanje (sidranje) podpornih zidov pod gnojiščem gospodarskega poslopja (hleva) ter spodnjih parkirišč pod gostiščem Trojane. Navedene ukrepe za preprečitev površinskega plazenja hribine nad predorom in s tem preprečitve nadaljnje škode je po intenzivnih strokovnih preveritvah predlagal geotehnični svet za predore pri geološko-geomehanskem konziliju Darsa, v sodelovanju s projektantom predora.

Do izvedbe navedenih dodatnih varnostnih ukrepov na površju je izvajalec del prenehal z nadaljnjim izkopavanjem čela leve predorske cevi iz vzhodne (celjske) smeri, kar pa ne pomeni, da je gradnja te cevi ustavljena: izvajalec namreč nadaljuje z izkopom stopnice predora ter z betoniranjem temeljev in predorskega oboka. Ob nadaljevanju vrtanja te predorske cevi bi namreč lahko prišlo do poškodb tudi na spodnjih parkiriščih ob gostilni Trojane. Izvajalec zato skuša te dogodke preprečiti in želi tudi parkirišča dodatno statično podpreti. Za posege na površini pri hlevu je izvajalec že pridobil soglasje lastnika, za utrditev parkirišč pod gostilno Trojane pa še ne.

Dela na preostalih treh »napadnih« mestih predora Trojane (iz vseh treh preostalih smeri) potekajo nemoteno.

Predor Trojane na avtocestnem odseku Trojane – Blagovica bo sicer najdaljši dvocevni avtocestni predor v Sloveniji. Seštevek obeh predorskih cevi je 5,7 km, od tega je do danes prevrtano skupaj 4,3 km ali več kot 75 % dolžine predora. Hkrati z vrtanjem predora izvajalec gradi tudi predorski obok, tega je do danes zabetoniral v dolžini 1,1 km. Gradnja predora poteka v zelo zahtevnih geoloških pogojih, večinoma v okviru predvidevanj.

Vsi udeleženi pri gradnji, DARS kot naročnik gradnje, DDC svetovanje inženiring, ki izvaja nadzor nad gradnjo, Impresa Grassetto kot graditelj predora ter Gradbeni inštitut ZRMK, ki izvaja monitoring nad objekti na površju nad predorom, bodo storili vse potrebno, da bo gradnja predora Trojane tudi v bodoče potekala varno in čim manj moteče za prebivalce Trojan. 

 

Nazaj