Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vlada sprejela finančni načrt DARS d.d. za leto 2003

13.03.2003

Na podlagi zakona o zagotovitvi namenskih sredstev, ki je osnovni vir za financiranje Nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji, je v letu 2003 za graditev avtocest zagotovljenih 37 milijard tolarjev sredstev. Poleg namenskih sredstev bo za graditev avtocest v letošnjem letu 52,4 milijarde tolarjev zagotovljenih iz kreditov, predvideno je koriščenje sredstev iz državnih skladov v višini 1,1 milijard tolarjev ter 598 milijonov tolarjev iz drugih sredstev. Za upravljanje in vzdrževanje pa bo 25,35 milijard tolarjev sredstev zagotovljenih iz cestnine, povračil ter drugih prilivov.

Z gradnjo se v letu 2003 nadaljuje na 87,3 km avtocest in hitrih cest, od katerih jih bo 22,1 km predanih prometu, na 39,5 km novih avtocestnih odsekov pa se bo pričelo z gradnjo. Prioritetno se bodo gradili odseki avtocest Vučja vas - Beltinci, Trojane - Blagovica, Blagovica - Kompolje, Klanec - Ankaran (Srmin), hitra cesta preko Rebernic in odseki od Biča proti mednarodnemu mejnemu prehodu Obrežje. Z gradnjo se bo pričelo na avtocestnih odsekih Šentvid - Koseze, Korenitka - Pluska, Hrastje - Lešnica, Smednik - Krška vas, na hitri cesti Škofije - Srmin ter obvoznici Pragersko. V letu 2003 bodo predani prometu avtocestni odseki Vučja vas - Beltinci (od priključka Murska Sobota do priključka Vučja vas), Blagovica - Kompolje, Bič - Korenitka in Podtabor - Naklo, do konca leta 2005 (ob zagotovitvi zadostnih sredstev v letih 2004 in 2005) pa bo zgrajena celotna avtocesta od Maribora do Kopra.

Finančni načrt DARS, d.d. za leto 2003 je usklajen s planom razvoja in vzdrževanja avtocest za leto 2003, ki ga je Državni zbor sprejel na lanskoletni decembrski seji.

Nazaj