Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vlada sprejela sklepe za nadaljnje izvajanje statusnega preoblikovanja DARS

06.03.2003

Ob tem je Vlada RS sprejela sklepe za nadaljevanje postopka izvajanja statusnega preoblikovanja DARS, d.d., s katerimi je zadolžila:

  • ministrstvi za promet ter finance, da do 31.3.2003 opravita predhodno identifikacijo potencialnega premoženja, ki bi lahko predstavljalo stvarni vložek pri dokapitalizaciji DARS, d.d.;
  • Ministrstvo za promet, da do 10.7.2003 pripravi predlog sprememb Zakona o družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji, tako da se zagotovi pravne podlage za izvedbo statusnih sprememb DARS, d.d., vključno s spremembami, ki so potrebne zaradi omogočanja vključevanja zasebnega sektorja v financiranje izgradnje, upravljanje in vzdrževanja avtocest ter doseganja čim večje racionalnosti;
  • Ministrstvo za promet, da v sodelovanju z ministrstvom za finance in DARS, d.d., do 30.6.2003 zagotovi identifikacijo premoženja, ki je v lasti države in v upravljanju Podjetja za vzdrževanje avtocest, d.o.o. ter DARS, d.d., po stanju na dan 31.12.2002 in ki bi predstavljalo stvarni vložek države pri povečanju osnovnega kapitala DARS, ki naj bi se kot dokapitalizacija vložil v novi DARS, d.d. tako, da si država zagotovi nadzor nad poslovanjem DARS, d.d. in izvedbo Nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji.

Končno odločitev o dokapitalizaciji bo Vlada RS sprejela po dodatni ekonomski preveritvi upravičenosti tega vlaganja, tudi z vidika obstoječih kreditov DARS, d.d., ki jih je le-ta najel za gradnjo novih avtocest s soglasjem in poroštvom Republike Slovenije.

Danes sprejeti sklepi pomenijo načelno opredelitev za dosego ciljev, ki jih je Vlada RS že določila s svojim sklepom dne 22.11.2001, in sicer, da je potrebno "zaradi omogočanja vključevanja zasebnega sektorja v financiranje izgradnje, upravljanja in vzdrževanja avtocest ter hitrejše gradnje avtocest narediti statusne spremembe subjektov na področju organizacije in izvajanja gradnje, upravljanja in vzdrževanja avtocest". Konkretno bo potrebno za realizacijo teh sklepov v postopku priprave sprememb Zakona o družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji in drugih izvedbenih aktih sprejeti še vrsto končnih odločitev Vlade RS, ki bodo temeljile na dodatno izvedenih ekonomskih preveritvah. Konkretne rešitve bo možno dokončno definirati pri sprejemanju vseh aktov v zvezi s statusnimi spremembami na področju gradnje, upravljanja in vzdrževanja slovenskih avtocest.

Nazaj