Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prva popolnoma avtomatska cestninska postaja kot pilotski projekt samo elektronskega pobiranja cestnine

30.01.2003
Z odlokom o letnem planu razvoja in vzdrževanja avtocest za leto 2002 (Uradni list RS, št. 36/02) je bilo določeno, da se na cestninski postaji Razdrto dokončajo vsa dela, vključno z ABC sistemom cestninjenja in opremo cestninske postaje tako, da bo ta predana prometu kot pilotski projekt samo elektronskega pobiranja cestnine z ABC sistemom. Skladno s tem izhodiščem in v mejah obstoječih tehničnih možnosti je bila cestninska postaja Razdrto vzpostavljena kot popolnoma avtomatska cestninska postaja, kar pomeni, da bo obratovala brez pobiralcev cestnine ali drugega osebja. Vodenje oziroma nadzor nad cestninsko postajo bo vzpostavljen preko video kamer in nadzornih računalnikov na bližnji cestninski postaji Nanos.

Na cestninski postaji Razdrto bo pri izstopu omogočeno plačevanje cestnine samo s pomočjo sistema za avtomatsko brezgotovinsko cestninjenje ABC z zadostnim dobroimetjem za plačilo cestnine. Izstop bo urejen po t.i. hitri ABC stezi, ki je opremljena z dvema mikrovalovnima antenama (ena v bližini zapornice in druga na standardni razdalji pred zapornico). V primeru, da uporabnik na tablici ne bo imel potrebnega dobroimetja ali da bo celo brez te tablice, ga bo prometna signalizacija preko vzporednega priključka preusmerila nazaj na avtocesto, s katere se bo lahko potem izključil na naslednji cestninski postaji - Nanos oziroma Postojna.

Na priključku Razdrto pa bodo lahko na avtocesto vstopala vozila vseh cestninskih razredov. Vstop vozil bo evidentiran ali s tablico ABC ali s cestninskim listkom iz avtomatskih podajalcev, ki so izvedeni dvovišinsko in tako prilagojeni dosegu iz osebnih in višjih tovornih in drugih vozil. Vstop uporabnikov sistema ABC bo urejen enako kot na drugih cestninskih postajah. V drugem primeru bo uporabnik avtoceste s pritiskom gumba na avtomatskem podajalcu ob cestninski kabini prejel cestninski listek. Istočasno se bo dvignila zapornica, ki mu bo odprla dostop do priključka na avtocesto. Zapornica se bo spustila takoj, ko bo vozilo prevozilo induktivne detektorje, ki se nahajajo pod zapornico.

Za cestninsko postajo Razdrto se predvideva enomesečno poskusno obratovanje, v času katerega bo zagotovljeno stalno spremljanje delovanja avtomatskega sistema.

O datumu predaje cestninske postaje Razdrto v promet bodo uporabniki avtocest obveščeni s strani DARS, d.d..
Nazaj