Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Graditelji predora Kastelec odkrili vstop v kraško jamo

22.01.2003

Približno 1600 m globoko v predoru, so gradbinci v noči na 22. januarja 2003 ob vrtanju čela predora odkrili večjo odprtino - približno 2 metra širok rov, ki se spušča poševno v globino in pripelje do večje kraške jame, bogate s kapniki, kapniškimi stebri, kapniškimi zavesami, ponvicami in kristali. Nekateri stalaktiti  in stalagmiti so visoki tudi do nekaj metrov. Jamarji - krasoslovci iz Inštituta za krasoslovje ZRC SAZU ocenjujejo, da gre za staro fosilno jamo, v kateri so še dobro vidne sledi nekdanjih vodnih poti.

Jama je od  predora oddaljena približno 20 m, poteka pa vzporedno s samo  traso. Kolika je njena dolžina, zaenkrat še ni mogoče oceniti, so pa jamarji  pregledali  okrog 270 metrov njene dolžine.  Prav tako jamarji ocenjujejo, da bi bilo možno, da bi bila lahko ta jama povezana z bližnjo že raziskano jamo Brezno na Škrklovici. Jama ima višinsko razliko okrog 40 metrov, rovi so ponekod široki tudi do 5 in več metrov, visoki pa do osem metrov.

Vstop v jamo iz predora Kastelec je zavarovan, gradbena dela pa so bila začasno ustavljena. Po izgradnji predora Kastelec bo vstop v jamo omogočen jamarjem, da jamo preiskujejo, dokumentirajo in ugotovijo, če ima morda še kak izhod.

Nazaj