Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Spremenjena uredba o cestnini za uporabo določenih cest

06.01.2003
S spremenjeno uredbo o cestnini za uporabo določenih cest je Vlada RS zmanjšala obseg upravičencev do oprostitev plačila cestnine. Po novem bodo plačila cestnine tako oproščeni:
  • prevozi z vozili s prednostjo ter z vozili za spremstvo;
  • prevozi z vojaškimi vozili;
  • prevozi z vozili, ki se opravljajo za potrebe izvajanja nalog mednarodnih mirovnih sil in drugih obrambnih in varnostnih nalog po mednarodnih sporazumih;
  • prevozi z vozili za potrebe nalog humanitarne pomoči prizadetim zaradi naravnih in drugih nesreč ali v vojni;
  • prevozi z vozili za potrebe vzdrževanja cestninskih cest in za opravljanje dejavnosti pobiranja cestnine.

Pri določanju upravičencev do oprostitev plačila je s spremembo uredbe torej dosledno upoštevan kriterij, naj se brezplačen prevoz po cestninskih cestah prizna le v posebej opravičljivih primerih, kadar to narekujejo nujne okoliščine, sklenjeni mednarodni sporazumi, ki pravno zavezujejo Republiko Slovenijo, in ko gre vzdrževanja cestninske ceste ali pobiranja cestnine.  

Navedene spremembe so pričele veljati 1. januarja 2003.

Nazaj