Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prebita leva cev predora Podmilj

20.12.2002

Danes so delavci Rudarske gradbene družbe (RGD) iz Trbovelj prebili prvo od dveh predorskih cevi predora Podmilj na avtocestnem odseku Trojane - Blagovica. Izkopna-rudarska dolžina danes prebite predorske cevi znaša 500 m, skupaj s pokritimi vkopi na vhodih pa bo leva cev predora Podmilj dolga 600 m.

Pogodbo za izgradnjo dvocevnega predora Podmilj v vrednosti 2,779 milijarde tolarjev je DARS sklenil maja letos s podjetjem RGD iz Trbovelj. Pogodbeni rok za izvedbo gradbenih del je 23 mesecev, kar pomeni, da bodo dela končana predvidoma do aprila 2004. Dolžina leve cevi predora je 600 m (rudarska dolžina 500 m), desne pa 617 m (rudarska dolžina 553 m).

Izkop leve predorske cevi je od vzhodnega portala do globine okoli 200 m potekal v geotehnično manj zahtevni hribini, to je v tektonsko zdrobljenem dolomitu. V nadaljevanju so se izvajalci spopadli z zahtevnejšim delom hribine skozi tektonski stik med dolomitom in skrilavcem, skozi vijolični peščenjak in konglomerat ter sivi glinasti skrilavec in meljevec. Izkop tega dela leve predorske cevi je trajal 168 dni, izvajalci pa so dnevno napredovali po skoraj 3 m. V delu je tudi desna predorska cev, trenutno je izkopano 125 m. Preboj desne cevi je predviden maja 2003.

Dvocevni predor Podmilj je eden od štirih dvocevnih predorov na avtocestnem odseku Vransko - Blagovica (poleg že zgrajenih Ločica in Jasovnik še Trojane, ki je prav tako v gradnji). Geometrija notranje betonske obloge bo enaka vsem do zdaj izdelanim predorskim cevem na avtocestnem odseku Vransko - Blagovica. Širina vozišča bo tako 7,7 m, vozna pasova pa bosta široka 3,5 m. Vertikalna višina bo znašala 4,7 m. Predor Podmilj bo skupaj s celotnim odsekom avtoceste od Trojan do Blagovice končan in prometu predan predvidoma v letu 2004.

Nazaj