Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prva vrtina v predoru Dekani

14.11.2002
Pogodba za izgradnjo predora Dekani (dolžina leve cevi 2,18 km, desne cevi 2,2 km) na 14,9 km dolgem avtocestnem odseku Klanec – Ankaran (Srmin), v vrednosti 15,9 milijard tolarjev, je bila sklenjena 23. avgusta letos, po končanem mednarodnem javnem razpisu. Izvajalec del je SCT, d.d. s podizvajalcem Banske Stavby. Rok za izgradnjo predora je 26 mesecev od uvedbe izvajalca v delo. Od uvedbe izvajalca v delo do danes je ta izvedel delovni plato in druga pripravljalna dela, ki omogočajo dostop do delovnega platoja pred bodočimi portali predora in začetek vrtanja predora.

Predorski cevi bosta enosmerni, z dvema voznima pasovoma in obojestranskima hodnikoma ter bosta medsebojno razmaknjeni 30 metrov. V območju vzhodnega portala bo na desni strani desnega vozišča locirana pogonska centrala, v območju zahodnega portala pa bo pogonska centrala locirana na levi strani levega vozišča. Požarna varnost bo zagotovljena s hidrantnim omrežjem, ki se napaja iz novozgrajenega vodohrana na pobočju vzhodnega predela predora. V predoru je predvidena električna razsvetljava in umetno prezračevanje.

Prvi del avtocestnega odseka od Klanca do priključka Črni kal, vključno s predorom Kastelec in viaduktom Črni kal, bo dokončan in predan prometu predvidoma v letu 2004, celotni odsek do Srmina (Ankarana) pa v letu 2005.
Nazaj