Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Graditelji predora Podmilj počastili zavetnico rudarjev

11.10.2002
Pogodbo za izgradnjo predora Podmilj na avtocestnem odseku Trojane – Blagovica (dolžina leve predorske cevi je 600 metrov, desne pa 617 metrov) je DARS sklenil maja letos s podjetjem RGD iz Trbovelj za pogodbeno ceno 2,779 milijarde tolarjev. Pogodbeni rok za izvedbo gradbenih del je 23 mesecev, kar pomeni, da bodo le-ta predvidoma končana konec aprila leta 2004. Dela pri izkopu predorskih cevi potekajo v skladu s terminskim planom. Leva predorska cev je že izvrtana v dolžini 330 m, izvajalec pa je pričel tudi z izkopom desne predorske cevi. Po pričakovanjih bo leva predorska cev prebita že ob koncu leta 2002, desna pa v letu 2003.

Tehnologija izkopa in gradnja predora poteka skladno s t.i. »novo avstrijsko metodo«, ki omogoča spreminjanje predhodno predvidenih podpornih elementov v skladu z dejanskimi geološko-geotehničnimi razmerami tako, da je zagotovljena stabilnosti predorske cevi ali optimizacija podpornih ukrepov. Pogoji izgradnje predora Podmilj so bili določeni na osnovi predhodnih raziskav, ki predvidevajo od vzhodnega portala do globine okoli 200 metrov izkop v tektonsko zdrobljenem dolomitu. Na tem odseku lahko pričakujemo dva močnejša preloma z značilnim nastopanjem zdrobljenega dolomita v velikosti melja in peska. Izkop naslednjega dela predora bo potekal skozi tektonski kontakt med dolomitom in skrilavo, peščeno sekvenco in se nadaljeval skozi vijolični peščenjak in konglomerat ter sivi glinasti skrilavec in meljevec.

Dvocevni predor Podmilj je eden od štirih dvocevnih predorov na avtocestnem odseku Vransko – Blagovica (poleg že zgrajenih Ločica in Jasovnik še Trojane, ki je prav tako v gradnji). Geometrija notranje betonske obloge bo enaka vsem do zdaj izdelanim predorskim cevem na avtocestnem odseku Vransko – Blagovica. Širina vozišča bo tako 7,7 m, vozna pasova pa bosta široka 3,5 m. Vertikalna višina bo znašala 4,7 m. Predor Podmilj bo skupaj s celotnim odsekom avtoceste od Trojan do Blagovice končan in prometu predan predvidoma v letu 2004.
Nazaj