Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dodatna hitra steza sistema ABC na vstopu na primorsko avtocesto

04.07.2002
Dela so za pogodbeno ceno 17,4 milijonov tolarjev v skupnem nastopu izvajala podjetja Iskra sistemi, kot vodilni partner, Traffic Design in Asist. Na cestninski postaji Ljubljana zahod (Log) je bila že leta 2000 zgrajena dodatna hitra steza za uporabnike ABC sistema v smeri proti Ljubljani. Dograjevanje hitrih stez za uporabnike sistema ABC je posledica vsakoletnega povečevanja prometa na naših avtocestah in naraščanja števila uporabnikov sistema ABC. V letošnjem letu se bodo na štajerskem avtocestnem kraku na cestninskih postajah Vransko in Tepanje uredile tudi 4 kombinirane steze za uporabnike ABC sistema in »klasično« plačevanje cestnine.

Na cestninski postaji Vrhnika je v sklopu rekonstrukcije cestninske postaje že podaljšan prometni pas za dostop do hitre steze, na podoben način pa bo dostop do hitrih stez urejen tudi na cestninski postaji Postojna (rekonstrukcija je že v teku) in na ostalih, starejših cestninskih postajah, ki so predvidene za rekonstrukcijo v prihodnjih letih (za cestninske postaje Ljubljana zahod (Log), Logatec in Unec se že pripravlja projektna dokumentacija).

Konec meseca junija je bilo 120.000 imetnikov elektronskih tablic sistema ABC, ki jih je zaradi prenosljivosti tablic uporabljalo okoli 180.000 uporabnikov sistema ABC.

Od sedaj je na cestninskih postajah po Sloveniji možno plačevati cestnino in vplačevati dobroimetje na elektronske tablice sistema ABC tudi s plačilnima karticama Activa in Eurocard/Mastercard (do sedaj s plačilnimi karticami UTA, DKV in Magna, katere izdajatelj je podjetje Petrol), na prodajnih mestih avtocestnih baz Ljubljana, Slovenske Konjice ter Postojna, pa kupovati abonentske bone in mesečne karte.

Za plačila s plačilnimi karticami se, glede na Uredbo o cestnini za uporabo določenih cest, ne priznavajo popusti, ki so predvideni pri nakupu abonentskih bonov in vplačilu doborimetja na elektronske tablice ABC sistema. Popusti pa se bodo tako kot do sedaj upoštevali pri gotovinskem plačilu in plačilu s čeki.
Nazaj