Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Kako vzpostaviti ustrezno varnostno razdaljo

11.09.2018

Družba DARS se že tradicionalno udeležuje Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju, ki poteka med 11. in 16. septembrom 2018. Letošnja tema Darsovega razstavnega prostora je ozaveščanje voznikov o pomenu ustrezne varnostne razdalje z namenom izboljšanja voznih navad uporabnikov avtocest. Ob ustrezni varnostni razdalji se namreč vozniki praviloma lahko izognejo trkom, s tem pa bistveno prispevajo k varnosti in pretočnosti avtocestnega prometa.

 

 

Neupoštevanje varnostne razdalje je pogost vzrok prometnih nezgod. Zato družba DARS poseben poudarek namenja njeni promociji, poleg osveščanja voznikov s pomočjo medijev in družbenih omrežij pa je na podlagi novega zakonskega določila izvedla tudi postavitev poskusne prometne označitve, povezane z varnostno razdaljo.

 

Razdalja med dvema puščicama prikazuje pravilno razdaljo med dvema avtomobiloma, ki vozita s hitrostjo 130 km/h.

 

Poskusna označitev je vzpostavljena za obdobje dveh let, po obliki pa gre za vertikalne (table) in horizontalne označbe (talne puščice) na voznem in prehitevalnem pasu. Označbe so vzpostavljene na odseku avtoceste A2 med Ljubljano (Šmartnim) in Vodicami, kjer so puščice na skupni dolžini 3 km cestišča nanizane v medsebojni oddaljenosti 70 m. Gre za odsek, na katerem je predpisana najvišja dovoljena hitrost 130 km/h, zato talne puščice služijo kot pripomoček voznikom pri vzpostavljanju zahtevane varnostne razdalje pri tej hitrosti.

 

Ste vedeli?

  • Neustrezna varnostna razdalja spada med pogostejše vzroke prometnih nesreč.
  • Leta 2016 se je na slovenskih avtocestah in hitrih cestah zaradi neustrezne varnostne razdalje zgodilo 327, leta 2017 pa 357 prometnih nesreč.
  • Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati, da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi vozilo in s tem prepreči trčenje, če voznik pred njim zmanjša hitrost ali ustavi vozilo.
  • Varnostna razdalja mora hkrati omogočati, da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas.
  • V normalnih okoliščinah varnostna razdalja ne sme biti manjša od razdalje, ki jo prevozimo v dveh sekundah. Če vozimo s hitrostjo 100 km/h, tako varnostna razdalja znaša vsaj 54 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa vsaj 72 metrov.

 

Na odsekih brez tovrstnih talnih označb si lahko vozniki med vožnjo kadarkoli pomagajo tudi z drugim orodjem: tako imenovanim "pravilom dveh sekund". Uporabljamo ga tako, da si ob robu cestišča sami izberemo nek predmet oziroma orientacijsko točko. Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi izbrano točko, začnemo šteti v sekundnem taktu: "Enaindvajset, dvaindvajset." Če ob izteku štetja dveh sekund sami prevozimo isto točko s sprednjim delom vozila, imamo ustrezno varnostno razdaljo. Če jo prevozimo predčasno, pa je naša varnostna razdalja premajhna.

 

Nazaj