Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dokončan še zadnji del podravske avtoceste

30.11.2018

Družba DARS je predala prometu še zadnji del podravske avtoceste A4 med Draženci in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje. Otvoritveni trak na uradnem odprtju 5,8 km dolge štiripasovnice so prerezali ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in predsednik uprave družbe DARS dr. Tomaž Vidic.

 

 

Predsednik uprave družbe DARS dr. Tomaž Vidic je v svojem nagovoru izpostavil, da je izvajalec dela končal mesec pred rokom in za nižjo ceno v primerjavi z ocenjeno investicijsko vrednostjo. Avtocestno omrežje, ki ga zdaj v Sloveniji uporabljamo, po njegovih besedah dokazuje, da je bila odločitev za nacionalni program izgradnje avtocest pravilna.

Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek se je zahvalila vsem, ki so že pred njo pripomogli k dokončanju podravske avtoceste. Čakajo pa nas še druge naloge na področju urejanja državne infrastrukture, med katerimi je izpostavila gradnjo tretje razvojne osi in drugega predora na Karavankah ter investicije v večjo varnost državnih cest izven avtocestnega omrežja.

Evropska komisarska mag. Violeta Bulc je odprtje novega avtocestnega odseka označila kot pomemben dogodek za celotno Evropsko unijo. Kot je pojasnila, so prometni koridorji pomemben del evropske prometne strategije, novi odsek podravske avtoceste pa je bil še zadnji manjkajoči člen v pomembnem koridorju, ki povezuje Slovenijo s Hrvaško in Avstrijo.

 

 

Celoten avtocestni odsek A4 med Draženci in Gruškovjem v skupni dolžini 13 kilometrov je namenjen v prvi vrsti izboljšanju kakovosti življenja ljudi v regiji ter povečanju prometne varnosti. Ker leži na povezavi med dvema mednarodnima prehodoma Šentilj in Gruškovje, pa bo nova avtocesta omogočila tudi nemoten daljinski in mednarodni promet skozi našo državo.

S tem je v celoti dograjena skupno 33 kilometrov dolga podravska avtocesta A4 med Slivnico (Mariborom) in Gruškovjem, ki predstavlja del celovitega vseevropskega prometnega omrežja.

Pogodbeni izvajalec del na odseku med Podlehnikom in Gruškovjem je sarajevski Euro-asfalt, pogodbena vrednost del pa znaša 56,2 milijona evrov z DDV. Naložba v avtocestni odsek se financira iz lastnih sredstev investitorja DARS d.d., sredstev programa Vseevropsko prometno omrežje (TEN-T) Evropske unije, sredstev kohezijskega sklada EU in kredita Evropske investicijske banke.

Gradnja 5,8-kilometrskega odseka med Podlehnikom in Gruškovjem je stekla poleti 2016. Novozgrajena avtocesta, na kateri so trije nadvozi, dva podvoza, 12 mostov in predor Log z galerijo, je predana prometu kot sodobna štiripasovna avtocesta v normalnem prečnem profilu z odstavnima pasovoma ter priključkom Zakl.

 

 

Avtocestni odsek ima enako projektno hitrost 130 km/h kot predhodno že zgrajena in pred enim letom predana prometu prva etapa avtoceste na razdalji 7,3 km med Draženci in Podlehnikom, na katerega se navezuje, z izjemo zadnjih treh kilometrov pred mejnim prehodom Gruškovje, kjer je hitrost omejena na 110 km/h.

Ker je nova avtocesta »povozila« staro glavno cesto G 1-9, je bila v sklopu investicije med Draženci in Gruškovjem zgrajena nova vzporedna cesta v dolžini 13,9 kilometra kot povezovalna cesta med kraji ob trasi avtoceste in kot dostop do okoliških zemljišč. Doslej je bila v sklopu dokončanja avtoceste med Draženci in Podlehnikom zgrajena že nekaj več kot polovica nove vzporedne regionalne ceste, z otvoritvijo druge in zadnje etape pa se uradno prometu predaja še preostali del regionalne ceste do Gruškovja, po kateri je že prej stekel promet.

Uporabnikom nove avtoceste želimo srečno, predvsem pa varno in strpno vožnjo.

 

Nazaj