Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Mnenja domačih in tujih uporabnikov glede zastojev deljena

27.12.2018

Raziskava o zadovoljstvu uporabnikov slovenskih avtocest, ki je bila opravljena letos med 20. avgustom in 24. septembrom, je tudi letos pokazala deljena mnenja o tem, koliko časa vozniki v zastojih izgubijo na slovenskih avtocestah in hitrih cestah v primerjavi z drugimi državami.

Da na slovenskih avtocestah v zastojih izgubijo manj časa kot v tujini, meni 40 odstotkov anketirancev, 22 odstotkov pa jih meni, da izgubijo več časa. Glede na leto 2017 je mnenje o zastojih na naših avtocestah na splošno ostalo na enaki ravni. Najbolj zadovoljni so sicer tuji vozniki tovornih vozil, najmanj pa domači vozniki osebnih vozil.

 

 

V primerjavi z lanskim letom se je splošni indeks zadovoljstva z avtocestami, ki je sestavljen iz več dejavnikov zadovoljstva, izboljšal (z lanskih 76,6 indeksnih točk je narasel na 81,4), k višji stopnji zadovoljstva pa je najbolj prispevalo elektronsko cestninjenje težkih vozil. Najbolj občutno se je indeks zadovoljstva povišal pri tujih voznikih osebnih vozil in domačih voznikih tovornih vozil.

Na splošno so sicer tuji vozniki vse kategorije ocenili bolje kot domači uporabniki, vozniki tovornih vozil pa so vse kategorije ocenili bolje kot vozniki osebnih vozil, z izjemo počivališč. Med kritičnimi točkami slovenskega avtocestnega omrežja so tudi letos pretočnost in počivališča, domači vozniki pa so izpostavili še kakovost vozišča.

 

 

Raziskava je med drugim preverjala tudi naklonjenost uporabnikov osebnih vozil uvedbi elektronske vinjete. Ugotovila je, da so vozniki uvedbi dokaj naklonjeni, saj jo podpira 53 odstotkov domačih in 54 odstotkov tujih voznikov. Ocena dela družbe DARS s strani domačih uporabnikov ostaja na enaki ravni kot lani (84 odsotkov naklonjenih v primerjavi z lanskimi 85 odstotki), pri čemer vozniki tovornih vozil tudi letos delo družbe bolje ocenjujejo od voznikov osebnih vozil.

Skupno 58 odstotkov domačih voznikov osebnih vozil ter 44 odstotkov domačih voznikov tovornih vozil nima pripomb na slovenske avtoceste. Najbolje ocenjen je dolenjski krak avtoceste, najslabše pa štajerski. Sicer pa imajo slovenski vozniki osebnih vozil največ pripomb na primorski avtocestni krak, vozniki tovornih pa na štajerski avtocestni krak. Primorska in štajerska avtocesta sta poleg ljubljanske obvoznice, za katero je med domačimi vozniki osebnih vozil indeks zadovoljstva le malo nad ravnjo, ki velja za primorski in štajerski krak, tudi sicer prometno najbolj obremenjeni.

 

 

Največ pripomb domačih voznikov osebnih vozil je povezanih s pretočnostjo, sledi slaba kakovost vozišč. Domače voznike tovornih vozil pa najbolj moti premajhno število počivališč in raven njihove opremljenosti ter šele nato pretočnost prometa.

Družba DARS d.d., ki upravlja 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 12 avtocestnih razcepov ter 126 avtocestnih priključkov (v skupni razdalji več kot 160 kilometrov) ter približno 30 kilometrov počivališč, vsako leto izvaja raziskavo o zadovoljstvu domačih in tujih uporabnikov slovenskih avtocest. Raziskavo opravlja prek spleta in na terenu (na avtocestnih počivališčih). V letošnji raziskavi je bilo anketiranih 1529 voznic in voznikov (44 odstotkov domačih in 56 odstotkov tujih), ki vsaj nekajkrat letno uporabljajo slovenske avtoceste.

Nazaj