Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Informacija po seji Nadzornega sveta DARS

26.08.2019

Nadzorni svet družbe DARS d.d. se je na današnji, 44. redni seji seznanil z nerevidiranimi rezultati za obdobje januar–junij 2019, ki so odlični. Družba je ustvarila prihodke v višini 251 milijonov evrov, 207 milijonov evrov EBITDA ter čisti poslovni izid v višini 78 milijonov evrov, kar je 20 odstotkov več kot v prvem polletju 2018.

Nadzorni svet DARS d.d. je z današnjo redno sejo zaključil s svojim delom v sedanji sestavi. Poleg rednih je v svojem štiriletnem mandatu opravil še 25 dopisnih sej. Nadzorni svet je vse sklepe sprejel soglasno.

V času mandata sedanje sestave nadzornega sveta je družba DARS d.d. bistveno povečala prihodke (s 377 milijonov evrov na več kot 510 milijonov evrov), obvladovala stroške in dosegla odlične poslovne rezultate, kar kažejo primerjave z drugimi avtocestnimi družbami v Evropi. Zadolženost družbe se bo znižala z 2,5 milijarde evrov na 2,08 milijarde evrov konec letošnjega leta. Zadolženost je znašala leta 2015 8,7-kratnik EBITDA, danes pa predstavlja 4,75-kratnik letnega EBITDA.

Posebej je potrebno izpostaviti za družbo pomemben projekt elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za gospodarska vozila (sistem DarsGo), ki je bil uspešno vpeljan s 1. 4. 2018. V povezavi s tem je v zaključni fazi projekt rušitve in preureditve območij vseh cestninskih postaj. Od 1. 1. 2019 DARS d.d. uspešno pobira pribitek k cestnini, ki je eden od ključnih virov za zgraditev drugega tira Divača–Koper (več kot 13 milijonov evrov letno). Uvedba sistema DarsGo ima poleg finančnih še druge pozitivne učinke, med katerimi je treba posebej izpostaviti zmanjšanje emisij CO2.

Poleg naštetega je nadzorni svet izpostavil še:

- zgraditev odseka avtoceste Draženci–Gruškovje (pred rokom in za bistveno nižjo vrednost, kot je bila predvidena v investicijskem programu);

- sanacijo viadukta Ravbarkomanda;

- številne rekonstrukcije obstoječega omrežja avtocest;

- uspešno izvedene aktivnosti na 3. razvojni osi, kar omogoča pričetek gradbenih del že v letošnjem letu;

- zmanjšanje odprtih sodnih postopkov s 148 na 88;

- zaključek  dolgoletnega sodnega spora z družbo Impresa Grassetto S.p.A. (predor Trojane) s sodno poravnavo.

Leta 2017 je družba izdelala, nadzorni svet pa potrdil Strategijo DARS d. d. za obdobje 2017–2020, ki je prvi tovrstni dokument družbe.

Doseženo je rezultat zelo korektnih in profesionalnih odnosov vseh ključnih deležnikov družbe, je v izjavi po današnji seji še poudaril predsednik nadzornega sveta Marjan Mačkošek.

Nazaj