Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DARS na sejmu MOS o spremenljivi prometni signalizaciji

11.09.2019

Družba DARS se tudi letos udeležuje Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti (MOS) v Celju, ki ga vsako leto obišče okoli 100.000 obiskovalcev. Tokratni Darsov razstavni prostor namenja največji poudarek predstavitvi spremenljive prometne signalizacije, ki jo sestavljajo portali, polportali, spremenljivi prometni znaki in spremenljiva kažipotna signalizacija na avtocestnem omrežju. Z njimi DARS obvešča o prometnih nesrečah in drugih izrednih dogodkih ter vodi voznike s potrebnimi ukrepi za zagotovitev boljše pretočnosti, kot so omejitev hitrosti, menjava pasu, previdna vožnja ali uporaba alternativnega izvoza.

Obiskovalci razstavnega prostora DARS se lahko preizkusijo v posebnem kvizu, kjer morajo ob pogledu na prometno signalizacijo izbrati pravilni odgovor, kaj ta voznikom sporoča. Poznavalci z največ pravilnimi odgovori za nagrado prejmejo odsevni telovnik in osvežilec zraka za avto, preostali pa namesto odsevnega telovnika nalepko Reševalni pas. Prvi dan sejma so se obiskovalci odzvali v velikem številu, pred igralnima pultoma se jih je zbrala polna vrsta. V samem kvizu se je preizkusilo nekaj čez 200 obiskovalcev, še več pa jih je spremljalo potek kviza.

 

 

Na slovenskem avtocestnem omrežju voznike trenutno obvešča že več kot 100 portalov, katerih število se bo do konca letošnjega leta povzpelo na 162, v prihodnjih letih pa DARS načrtuje postavitev še dodatnih 51 portalov. Namen takšne signalizacije je vodenje prometa v realnem času, ki se izvaja s pomočjo prometnih senzorjev in prometnih nadzornih centrov vsej po državi, kjer nadzorniki prometa 24 ur na dan spremljajo in vodijo promet na avtocestah in hitrih cestah. 

Na portalih so poleg prometne signalizacije in mikrovalovnih detektorjev oziroma števcev prometa nameščene tudi videonadzorne kamere, kar omogoča boljši pregled nad stanjem prometa in posledično boljše obveščanje voznikov. S tovrstno tehnologijo se lahko DARS v realnem času odzove na izredne dogodke v prometu (na primer s preusmeritvijo prometa na vzporedno cesto), kar ne vodi le k optimizirani pretočnosti, ampak hkrati zvišuje raven prometne varnosti.

Portali so nameščeni tudi pred območji nekdanjih cestninskih postaj, kjer je DARS vzpostavil nadzorne točke, namenjene preusmerjanju in nadzoru različnih vrst vozil. Glavni namen nadzornih točk je pregled preobremenjenih ter tehnično pomanjkljivih vozil ter spremljanje voznikov in njihove zmožnosti vožnje. Osnovni cilj je torej povečanje prometne varnosti in posledično izboljšanje pretočnosti prometa.

Nazaj