Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vozi desno, prehitevaj levo!

18.10.2019

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s Policijo, Darsom, Zavodom Reševalni pas in raziskovalcem trajnostne mobilnosti Andrejem Brglezom predstavila skupno akcijo Vozi desno, prehitevaj levo!. Akcija je namenjena spodbujanju prometne varnosti in ozaveščenosti voznikov o pravilni vožnji po avtocesti.

 

 

Nepravilna vožnja po prehitevalnem pasu avtoceste, tudi ko vozni ni zaseden z vozili, je pogost pojav zlasti na najbolj obremenjenih odsekih avtocest, kot sta primorska ali štajerska avtocesta v smeri Ljubljane. Takšno vedenje voznikov zmanjšuje pretočnost, saj levi prometni pas postane počasnejši, in pogosto ustvarja tako imenovane fantomske zastoje, ki so eden od razlogov za nalete vozil.

Vožnja po levem prometnem pasu, ko voznik ne prehiteva nobenega vozila, sicer predstavlja prometni prekršek, ki se kaznuje z globo 150 evrov. Predstavniki Policije so ob predstavitvi akcije "Vozi desno, prehitevaj levo!" poudarili, da glavni namen akcije ni pisanje kazni, ampak bodo v njenem okviru prvenstveno ozaveščali voznike o pravilni vožnji po avtocestah.

Uporaba voznega (desnega) pasu v normalnih prometnih obremenitvah je pravilna in varnejša kot vožnja po prehitevalnem pasu, če je vozni pas nezaseden. Vendar pa je to smiselno pri zmerni gostoti prometa oziroma takrat, ko je to mogoče. Ob izredno gostem prometu, na primer v jutranji in popoldanski prometni konici, vozniki namreč nimajo možnosti vračanja s prehitevalnega na vozni pas.

Nazaj