Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Družba DARS prejela priznanje za okolju prijazno storitev 2019

07.11.2019

Na Okoljskem srečanju 2019, ki poteka v organizaciji časnika Finance, je predsednik uprave družbe DARS dr. Tomaž Vidic prevzel priznanje za okolju prijazno storitev 2019. Člani komisije so družbi DARS to priznanje podelili za uspešno uvedbo storitve elektronskega cestninskega sistema DarsGo.

 

 

Kot so poudarili v obrazložitvi, je lani uvedeni sistem cestninjenja avtobusov in težkih tovornih vozil med drugim pripomogel k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in trdnih delcev na avtocestah. Pri starem cestninskem sistemu so morala vozila pri zapornicah ustaviti, plačati cestnino, potem pa speljati. Poleg tega so bila pogosta težava tudi kolone in čakanje. Vse to je povečalo porabo goriva ter izpuste toplogrednih plinov in trdnih delcev v ozračje. Ker ustavljanja in čakanja ni več, bodo vozila prihranila na gorivu, s tem pa bodo manjši tudi izpusti. Izračuni kažejo, da bo poraba goriv težkih vozil v letu 2020, ko na naših avtocestah ne bo več cestninskih postaj, na letni ravni nižja kar za 168 GWh, kar je primerljivo z letno proizvodnjo električne energije ene hidroelektrarne.

Predsednik uprave dr. Tomaž Vidic se je iskreno zahvalil komisiji, ki je prepoznala pomen pozitivnih okoljskih učinkov uvedbe elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku. "Na Darsu nismo vajeni pohval doma v Sloveniji, zato smo te nagrade zares zelo veseli. V tujini pa smo za zelo uspešno uvedbo sistema DarsGo dobili in še dobivamo številne pohvale," je dejal in poudaril, da ta izjemno zahteven projekt predstavlja uspeh vseh zaposlenih, ki so vsak na svoj način pri njem sodelovali. Ta nagrada predstavlja tudi spodbudo, da bo Dars varovanju okolja v prihodnje posvečal še večjo pozornost, je zaključil dr. Vidic.

 

Nazaj