Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Največ avtoprevoznikov dostavlja tovor v Slovenijo in Italijo

15.07.2020

Skoraj dve tretjini poti tovornih vozil, ki vozijo po slovenskih avtocestah, se začne v tujini, in sicer v več kot 20 državah. Med temi prednjačijo Madžarska (10,4 %), Italija (9,6 %), Hrvaška (9,4 %), Poljska (5,3 %) in Avstrija (5,2 %). Gledano po državah se sicer največ poti začne v Sloveniji (36,4 %). Pri končnih destinacijah je slika drugačna. Daleč najpogostejši končni destinaciji sta Slovenija (33,7 %) in Italija (27,5 %). Sledijo jima Hrvaška (7,6 %), Nemčija (6,7 %) in Avstrija (6,0 %).

 

Ilustracija: Ciril Horjak

 

Ugotovitve so rezultat raziskave, ki jo je družba DARS izvedla v drugi polovici leta 2019, torej še pred obdobjem epidemije koronavirusa, ki je začasno vplivala tudi na prometne tokove. Raziskava je med drugim pokazala, da več kot polovica avtoprevoznikov slovenske avtoceste uporablja pogosto – dobra četrtina jih uporablja vsak dan, slaba tretjina nekajkrat tedensko in petina nekajkrat mesečno. Na izbiro transportnih poti najbolj vplivata čas in cena goriva. Temu sledi višina cestnine, ki je pomembnejša avtoprevoznikom iz BiH in Romunije. Mejni postopki le delno vplivajo na izbiro poti, podobno tudi varnost poti ni odločilen dejavnik pri izbiri.

Na vprašanje o možnostih izbire alternativnih poti ali alternativne vrste prevoza je večina avtoprevoznikov odgovorila, da nimajo možnosti izbire alternativnih poti, kot so druge ceste, železnica in podobno. Tisti, ki to možnost imajo, pa uporabljajo cestne poti skozi druge države oziroma druge cestne poti po Sloveniji. Za transport po železnici se odločajo le redko. Alternativne poti sicer večinoma izbirajo avtoprevozniki iz Slovenije in Poljske.

 

Prikaz seštevka začetnih in končnih transportnih poti na slovenskih avtocestah

 

Družba DARS je raziskavo izvedla z namenom ugotoviti, katere so najpogostejše poti tovornega prometa na slovenskih avtocestah in kateri dejavniki vplivajo na izbiro poti. Vabilu k sodelovanju v raziskavi se je odzvalo več kot 1.900 avtoprevoznih podjetij. Od tega je bilo 40 odstotkov avtoprevoznikov s sedežem v Sloveniji in 60 odstotkom s sedežem v tujini. Raziskava je bila izvedena z metodo spletnega anketiranja.

Nazaj