Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Zadovoljstvo uporabnikov tudi v letu 2019 na visoki ravni

07.08.2020

Vsakoletno merjenje zadovoljstva je tudi v letu 2019 pokazalo, da kar 80 odstotkov anketirancev pozitivno ocenjuje delo družbe DARS. Skupni indeks zadovoljstva, ki smo ga zaradi spremenjenih izhodiščnih kvot in lažje primerjave z letom 2018 utežili, je v letu 2019 znašal 80,7.

 

 

 

Ocena zadovoljstva voznikov tovornih vozil se iz leta v leto izboljšuje, saj je indeks te skupine leta 2019 v primerjavi z letom 2016 višji za 12 odstotkov. Vozniki tovornih vozil posebej visoko ocenjujejo elektronski cestninski sistem DarsGo.

 

 

Anketiranci so na splošno najbolj zadovoljni s štajerskim krakom avtoceste, najmanj pa s primorskim, kjer zadovoljstvo znižuje predvsem ocena pretočnosti, počivališč in kakovosti vozišča.

 

 

Raziskava je pokazala tudi visoko mero naklonjenosti uvedbi elektronske vinjete, in sicer takšno spremembo podpira preko 60 odstotkov anketirancev. Predvsem so njeni uvedbi zelo naklonjeni tuji anketiranci, kar je razumljivo, saj bi s tem prihranili čas, ki ga sredi turistične sezone porabijo za nakup in lepljenje nalepke.

 


Najslabšo oceno si je prislužilo področje pretočnosti prometa. Po mnenju anketirancev bi izgradnja tretjega pasu najbolj pripomogla k njenemu izboljšanju. Velik delež voznikov pa se tudi strinja, da je treba za izboljšanje pretočnosti zvišati kulturo vožnje v Sloveniji.

 

 

Dars vsako leto izvaja raziskavo o zadovoljstvu domačih in tujih uporabnikov slovenskih avtocest. Raziskavo opravljamo prek spleta in na terenu, to je na avtocestnih počivališčih. V zadnji raziskavi, ki je potekala med 19. aprilom in 5. majem 2019 ter med 25. oktobrom in 19. novembrom 2019, je bilo anketiranih skupno 1514 voznikov (638 voznikov domačih osebnih vozil, 114 voznikov domačih tovornih vozil, 572 voznikov tujih osebnih vozil ter 190 voznikov tujih tovornih vozil), ki uporabljajo slovenske avtoceste. Raziskavo je izvedel Episcenter d.o.o., Ljubljana.

Nazaj