Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Priznanje Fakultete za elektrotehniko družbi DARS

10.12.2020

Fakulteta za elektrotehniko je ob tednu Univerze v Ljubljani podelila priznanje poslovnemu partnerju za zgledno sodelovanje in doprinos razvoju, ki ga je letos glede na rezultate in kakovost sodelovanja prejela družba DARS. Razvojno sodelovanje fakultete in družbe DARS poteka predvsem pri pripravi rešitev integracije inteligentnih transportnih sistemov ter nadgradnji uporabniških izkušenj portala www.promet.si in aplikacije DarsPromet+.

 

Foto: Fakulteta za elektrotehniko

 

Inteligentni transportni sistemi (ITS) so ključni za pretočnost in varnost avtocest, posledično pa tudi varovanje okolja. So izjemno kompleksni, saj združujejo informacijske in komunikacijske tehnologije ter elektro-strojno opremo in algoritme s prometnim inženirstvom. Večletno sodelovanje med Darsom in fakulteto je namenjeno predvsem definiranju smernic in strateških usmeritev ter standardizaciji ITS, komunikacijskih omrežij in protokolov.

Posredovanje prometnih informacij v realnem času je pomembno tudi z vidika prihodnjega razvoja cestne mobilnosti, ki bo vključevala neposredno vzajemno komuniciranje vozil in cestne infrastrukture. Gre za raziskovalno področje kooperativnih inteligentnih prometnih sistemov, ki bodo udeležencem v cestnem prometu in upravljavcem prometa omogočili izmenjavo in uporabo doslej nerazpoložljivih informacij ter usklajevanje ukrepov. V okviru tega je Laboratorij za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko vključen tudi v evropski projekt C-Roads, katerega nosilka v Sloveniji je družba DARS.

Predsednik uprave družbe DARS mag. Valentin Hajdinjak je na slovesnosti ob prevzemu priznanja izpostavil pomen celovitega in uspešnega sodelovanja pri različnih projektih, ki koristi tako fakulteti kot družbi DARS. Izrazil je veselje, da je družba DARS pridobila partnerja, ki ji pomaga s svojim znanjem, strokovnostjo in izkušnjami. Ob tej priložnosti se je zahvalil sodelavcem fakultete za njihovo hitro odzivnost in dostopnost ter svojim sodelavcem na Darsu za angažiranost in trud, ki ga namenjajo izboljševanju projektov, ki temeljijo na informacijskih tehnologijah.

Nazaj