Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Zaradi prenove vzhodne cevi predora Golovec spremenjen prometni režim

12.03.2021

V ponedeljek, 15. marca 2021, se bo začela obnova vzhodne cevi predora Golovec v Ljubljani, promet na tem odseku pa bo urejen dvosmerno skozi zahodno cev. Na širšem območju zapore je predvsem v začetku prihodnjega tedna pričakovati večje zastoje, še posebej v ponedeljek zjutraj iz smeri severne proti južni obvoznici. V času del bo veljala prepoved vožnje skozi predor za vsa vozila nad 3,5 tone. Vzhodna cev bo za promet zaprta do 15. maja 2021, v tem času pa bo DARS v sodelovanju s Slovenskimi železnicami potnikom na progah Kočevje–Ljubljana in Novo mesto–Ljubljana ponudil 50-odstotni popust na enkratne vozovnice.

 

 

Med obnovo predora Golovec, ki bo prinesla udobnejšo in predvsem varnejšo vožnjo, je zgoščen promet pričakovati na celotni ljubljanski obvoznici. Do največjih zastojev bo predvidoma prihajalo na severni obvoznici, in sicer ob delovnikih med 7. in 9. uro zjutraj ter med 15. in 17. uro popoldne, ob petkih pa že po 14.30. Prav tako je mogoče zastoje pričakovati na vzhodni obvoznici, predvsem zjutraj od Štajerske in severne obvoznice proti južni obvoznici in dolenjski avtocesti ter popoldne v obratni smeri. Nekoliko daljše zastoje je pričakovati v prvih dneh spremenjenega režima.

DARS voznikom v času prometnih konic priporoča izbiro alternativnih poti, prevozna podjetja oziroma avtoprevoznike pa naproša, da prilagodijo vožnjo mimo Ljubljane in se po možnosti izognejo obremenjenim terminom.

 

 

Med prenovo poskrbljeno za večjo pretočnost in ugodnosti v javnem prevozu

DARS je s Slovenskimi železnicami sklenil dogovor, da bodo lahko potniki, ki bodo med 15. marcem in 15. majem 2021 z vlakom potovali iz katerekoli železniške postaje med postajama Novo mesto in Ljubljana ter postajama Kočevje in Ljubljana, enkratne enosmerne in povratne vozovnice kupili s 50-odstotnim popustom (več informacij).

Dodatno pretočnost bo DARS zagotovil s spremenjeno prometno ureditvijo skozi zahodno cev predora, in sicer po sistemu 2 + 1. Predvidoma do 9. ure bosta dva pasova speljana v smeri od juga proti severu in en pas v nasprotni smeri, po jutranji konici in do večernih ur pa obratno. Med menjavo zapore bo do okvirno pol ure promet urejen samo po enem pasu v vsako smer. Ob koncih tedna pa bosta od sobote popoldne do ponedeljka predvidoma do 9. ure urejena dva pasova iz smeri južne proti severni obvoznici, eden pa v obratni smeri. V primeru povečanega prometa pa bo DARS tudi v tem času poskrbel za sprotno prilagajanje režima.

K večji pretočnosti bo prispeval tudi ukrep, s katerim bo skozi predor v času del prepovedan promet za vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase. Ta bodo lahko uporabila druge dele obroča, dodatno pa bo do sredine maja začasno ukinjena prepoved vožnje tovornih vozil v nočnem času po severni ljubljanski obvoznici H3.

 

K večji varnosti in pretočnosti lahko pripomoremo tudi vozniki

Uporabniki avtocest lahko k večji varnosti in pretočnosti prometa prispevajo tako, da upoštevajo prometne predpise in signalizacijo, se pred zaporo pravilno razvrstijo ter v primeru zastoja ostanejo strpni. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje ter menjava pasov pred in v zapori lahko namreč hitro privedejo do daljših zastojev ali celo nesreče.

V prometnih konicah bodo na širšem območju delovne zapore promet pogosteje nadzirali tudi policisti, poleg tega bodo hitrost umirjali še z radarji. Pri predoru bo nastanjena avtovlečna služba, ki bo v primeru izrednega dogodka intervenirala v najkrajšem možnem času.

DARS voznikom svetuje redno spremljanje razmer na cestah, saj se lahko tako pravočasno odločijo za morebitne alternativne poti. Ažurne informacije so dostopne na prometni signalizaciji (portalih nad avtocestami ali ob njih), na spletni strani promet.si, na twitterju (@promet_si), pri operaterju na številki 1970 (klic ni brezplačen) ali brezplačnem odzivniku 080 22 44, v mobilni aplikaciji Promet+ ter v prometnih informacijah radijskih postaj.

Več informacij o obnovi predora Golovec je dostopnih tukaj.

Nazaj