Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

S tehnologijami C-ITS do varnejših cest v Evropi

04.06.2021

Platforma, imenovana C-Roads, od leta 2016 izvaja harmonizacijo tehnologij C-ITS ter danes predstavlja najsodobnejše stanje sistema C-ITS kot zanesljive storitve na cestah in v avtomobilih po vsej Evropi.

 

 

Inteligentni kooperativni transportni sistemi (Cooperative Intelligent Transport Systems, krajše C-ITS) pozitivno vplivajo na cestno varnost. Za zagotovitev harmonizirane evropske rešitve je 18 držav in 7 pridruženih partneric platforme C-Roads, ki jo financira EU, določilo konkretne standarde storitev C-ITS, razvilo priporočila za uvedbo in začelo preizkušati storitve v nacionalnih pilotnih projektih. Danes platforma C-Roads dokazuje, da je storitve C-ITS mogoče pošiljati in interpretirati z različnimi tehnologijami in čezmejno. S sistemom C-ITS se podatki, povezani z varnostjo na cestah, v realnem času in glede na lokacijo prenašajo od upravljavca infrastrukture v vozila. »Ker sistem C-ITS vozilom omogoča komuniciranje med seboj, z okoliško infrastrukturo in z drugimi uporabniki prometa, lahko bistveno zmanjša možnost človeške napake, ki je eden največjih vzrokov nesreč v prometu, ter hkrati poveča njegovo učinkovitost in udobnost. Ponosna sem, da EU z državami članicami vodi na področju te tehnologije,« v svoji izjavi navaja Adina Vălean, evropska komisarka za promet.

Varnost je osnovni motiv, zaradi katerega upravljavci vlagajo v zagotavljanje storitev C-ITS. Dirk Beckers, direktor CINEA (Evropska izvajalska agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje), pojasnjuje: »Z evropskimi programi financiranja je EU zagotovila že več kot 500 milijonov za financiranje projektov ITS, ki so zbrali skupno več kot 1,3 milijarde evrov investicij. Več kot 30 odstotkov financiranja v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) je namenjenega razvoju kooperativnih sistemov ITS (C-ITS). Napredek na tem področju je rezultat kombinacije evropskega financiranja in finančnih zavez držav članic, upravljavcev cestnega omrežja in drugih deležnikov, ki si vsi skupaj prizadevajo za poenoten pristop pri usklajenem in interoperabilnem uvajanju storitev C-ITS po vsej celini.«

Inteligentni kooperativni transportni sistemi seveda zahtevajo tudi inteligentne ceste. To pomeni dobro premišljeno razporeditev obcestnih naprav in senzorjev na ključnih cestnih odsekih. Tehnologija uporablja kombinacijo namenskih frekvenc kratkega dosega (standard ITS-G5) in komunikacije po mobilnem omrežju za večje razdalje. Skupaj s povezanimi vozili tovrstne obcestne enote tvorijo osnovo za individualne storitve, ki izboljšajo varnost uporabnikov cest. »Korist je preprosta: kot uporabnik cest pogosto naletiš na potencialno nevarne razmere. Z izboljšanimi podatki o cestah, vozilih in poteku prometa lahko storitve C-ITS takšne nevarnosti ublažijo. Že danes te storitve poskrbijo za prave informacije v pravem trenutku, tudi ob prečkanju državnih mej. To smo uspeli doseči s prilagajanjem cestne infrastrukture ter s široko zastavljenim sodelovanjem s proizvajalci avtomobilov in opreme v njih,« pove Christel Fiorina, predsednica platforme C-Roads.

 

Skupna strategija za C-ITS v Evropi

Od 2016 so ceste po vsej Evropi opremljene z inteligentno infrastrukturo, ki je v pomoč evropskim uporabnikom. Od prvotnih dostopnih točk na avtocestah in v mestih je do danes z enotami ITS-G5 opremljenih skupno 20.000 km cestnih odsekov, medtem ko je skupno 100.000 km cest pokritih z mobilnimi in drugimi komunikacijskimi tehnologijami dolgega dosega. Hkrati je bilo v tesnem sodelovanju s predstavniki OEM (združenje proizvajalcev avtomobilov in avtomobilske opreme) v obsežno testiranje vozil in storitev po vsej Evropi vloženih več kot 3000 ur. »S harmoniziranim uvajanjem sistemov C-ITS v preteklih petih letih smo dobili priložnost preizkusiti sporočila, ki jih naša vozila prejemajo iz obcestne infrastrukture. Tako so lahko vsi deležniki prispevali svoj delež in se pripravili na zagotavljanje storitev, ki so danes na voljo,« je povedal Niels Peter Skov Andersen, generalni direktor Konzorcija za komunikacije CAR 2 CAR. Skupni imenovalec vseh dejavnosti testiranja in uvajanja različnih upravljavcev infrastrukture in avtomobilske industrije je poenoten komunikacijski profil platforme C-Roads. Razvita je bila v sodelovanju in je na voljo brezplačno. O vsaki novi različici so vsi prejemniki prejšnjih različic samodejno obveščeni. Do danes je bil poenoten komunikacijski profil posredovan več kot 480 osebam in institucijam iz 50 držav po vsem svetu.

Ker so infrastruktura ter proizvajalci avtomobilov in avtomobilske opreme pripravljeni, se bomo v prihodnjih letih posvetili predvsem izboljšanju pokritosti in kakovosti storitev. Pozornost bomo namenili pospešenemu pokrivanju urbanih območij in multimodalnim primerom uporabe. Leta 2021 že 35 mest uvaja sisteme C-ITS in do leta 2023 jih bo po pričakovanjih uvedlo še več kot 50 mest. »Ponosen in zadovoljen sem, da ima Brno priložnost dokazati svoj vodilni položaj pri uvajanju sistemov C-ITS. V Češki republiki smo pokazali ne le potencial za primere uporabe v povezavi s cestami, temveč tudi ogromen potencial za multimodalne primere uporabe sistema C-ITS. To obsega večjo učinkovitost mestnega javnega prevoza, boljše prehajanje vozil na nujni vožnji skozi mestna križišča ter večjo varnost prečkanj nivojskih železniških prehodov,« pojasnjuje Karel Havlíček, podpredsednik vlade, minister za industrijo in trgovino ter minister za transport Češke republike.

Dogodek #SafeRoadsTODAY je začetni vrhunec prizadevanj zadnjih petih let od začetka platforme C-Roads. Kritični cestni odseki po vsej Evropi so opremljeni s potrebnimi tehnologijami in vsi evropski deležniki so že danes pripravljeni pokazati učinkovitost storitev C-ITS in perspektivo za prihodnost. Tehnologije C-ITS imajo dodaten potencial za povečanje varnosti, učinkovitosti in trajnostnosti evropskih transportnih sistemov, saj so te tehnologije in procesi hkrati ključna podlaga za povezano samodejno vožnjo v Evropi.

 

 

O platformi C-Roads

Platforma C-Roads je skupna pobuda držav članic EU in upravljavcev cestnega omrežja za preizkušanje in uvajanje storitev C-ITS zaradi čezmejne harmonizacije in interoperabilnosti. Prve dejavnosti so se začele leta 2016. S platformo C-Roads vlade in upravljavci cestnega omrežja sodelujejo pri usklajenem uvajanju inteligentnih kooperativnih transportnih sistemov (C-ITS) po vsej Evropi. Sofinancirana je tudi iz programa Instrumenta za povezovanje Evrope za področje prometa in si prizadeva doseči uvedbo interoperabilnih čezmejnih storitev C-ITS za uporabnike cest.

 

O Konzorciju za komunikacije CAR 2 CAR

Namen Konzorcija za komunikacije CAR 2 CAR je izboljšati varnost na cestah in učinkovitost prometa s pomočjo tehnologij C-ITS. Nekomercialno združenje je nastalo leta 2002 na pobudo avtomobilskih proizvajalcev, ki so podpirali zamisel kooperativnega cestnega prometa na osnovi komunikacij med vozili (V2V) in ob podpori komunikacij med vozili in infrastrukturo (V2I). Člani konzorcija so največji proizvajalci vozil na svetu, dobavitelji opreme in raziskovalne organizacije. Sčasoma je Konzorcij za komunikacije CAR 2 CAR pridobil eno ključnih vlog pri pripravi začetnega uvajanja sistemov C-ITS v Evropi in v poznejših fazah inovacij.

 

Nazaj