Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Preplastitev odseka kraške avtoceste med Gabrkom in Fernetiči

27.07.2021

V sredo, 28. julija 2021, bodo stekla pripravljalna dela za preplastitev cestišča na odseku kraške avtoceste A3 med razcepom Gabrk in Fernetiči. V prvi fazi bosta v obeh smereh zaprta prehitevalna pasova, tako da bo promet potekal le po voznih pasovih. Nato se zapre polovica avtoceste in promet preusmeri na sosednje smerno vozišče, kjer bo potekal dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje. Dela bodo zaključena v prvi polovici oktobra.

 

 

Zapora prehitevalnih pasov je v okviru prve faze potrebna zaradi ureditve prehodov z ene polovice avtoceste na drugo. Sledi zaprtje smernega vozišča avtoceste iz smeri Ljubljane oziroma Kopra proti Sežani oziroma Italiji. Promet bo predvidoma do 5. septembra potekal dvosmerno po drugi polovici avtoceste, zaprta bosta priključka Sežana vzhod v smeri Italije in Fernetiči v smeri Ljubljane. Nato se zapre druga polovica avtoceste in promet preusmeri na obnovljeno polovico, kjer bo do začetka oktobra potekal dvosmerno, prav tako po enem pasu v vsako smer vožnje. Med izvajanjem del bodo počivališča Povir sever, Povir jug ter Fernetiči zaprta samo za čas izvajanja del na teh območjih.

Dela obsegajo preplastitev 5,2 km cestišča avtoceste iz smeri Ljubljane oziroma Kopra proti Sežani oziroma Italiji ter preplastitev ali tankoplastno prevleko 11,5 km cestišča na avtocesti v nasprotni smeri. Obnovljeni bodo tudi posamezni kraki avtocestnega priključka Sežana vzhod.

Izvajalec del je konzorcij CPK d. d., Koper, in Kolektor CPG d. o. o., Nova Gorica, njihova vrednost znaša 7.790.187,91 EUR (brez DDV), rok izvedbe je 70 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Večjih zastojev, vsaj glede na (pričakovane) prometne obremenitve ne pričakujemo, lahko pa v primeru zelo povečanega prometa občasno pride do zgostitev ali krajših zastojev.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo in v njej ali oviranje prehitevalnega pasu s strani voznikov tovornjakov hitro privede do nesreče in posledično daljših zastojev.

Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, pripročamo prometnoinformacijski center (PIC).

Nazaj