Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Preplastitev posameznih delov odsekov na relaciji Kozina–Črni Kal–Sermin

24.09.2021

Družba DARS bo po koncu turistične sezone začela še zadnjo obsežnejšo obnovo na avtocestnem omrežju, načrtovano za letošnje leto. V ponedeljek, 27. septembra 2021, bodo tako stekla dela za preplastitev cestišča na dotrajanih delih odsekov primorske A1 med Kozino in Serminom. Med predvidoma dvomesečno obnovo bo zaradi del promet po obeh smernih voziščih avtoceste, tako proti Kopru kot proti Ljubljani, urejen samo po enem pasu.

 

 

Dela obsegajo preplastitev 6,7 km cestišča na vsaki polovici avtoceste, 800 m na priključku Kastelec in 1,9 km na priključku Črni Kal. Priključka bosta zaprta za promet, vendar ne hkrati, tako da bo eden od njiju vedno odprt za promet. V prvi fazi del, predvidoma od 27. septembra 2021, bo zaprt priključek Kastelec na obeh polovicah avtoceste, obvoz bo urejen čez priključek Črni Kal. Do viadukta Črni Kal bosta v obeh smereh vožnje zaprta vozna in odstavna pasova, tako da bo promet potekal po prehitevalnih pasovih, od viadukta Črni Kal do konca območja preplastitve pa bosta zaprta prehitevalna pasova, zato bo promet urejen po voznih pasovih.

Po zaključku te faze, ki bo trajala predvidoma en mesec, bo promet v obeh smereh preusmerjen na prenovljena dela voznega pasu (zaprta bosta prehitevalna pasova) do viadukta Črni Kal ter na prehitevalna pasova (zaprta bosta odstavni in vozni pas) od viadukta Črni Kal do konca območja preplastitve.

Vozišče v predorih Kastelec in Dekani ter na viaduktu Črni Kal je izvzeto iz navedenih del.

Izvajalec del je konzorcij CPK, d. d., Koper in CPG, d. o. o., Nova Gorica. Pogodbena vrednost del znaša 5.191.926,37 evra (brez DDV). Rok izvedbe del je 80 dni, vendar bo skrajšan na predvidoma 60 dni, ker bo izvajalec dela opravljal sočasno na celotni dolžini preplastitve. Po zaključku del bo vožnja varnejša in udobnejša, zato uporabnike tega dela primorske avtoceste prosimo za strpnost in razumevanje v času del. Ob povečanem prometu namreč lahko pride do občasnih zgostitev in krajših zastojev, v primeru močno povečanega prometa pa bodo ti lahko tudi daljši.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo in v njej ali oviranje prehitevalnega pasu s strani voznikov tovornjakov hitro privede do nesreče in posledično daljših zastojev.

Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo prometnoinformacijski center (PIC).

 

Nazaj