Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Z novembrom prepoved prehitevanja tovornih vozil na celotnem avtocestnem omrežju

27.10.2021

Od 1. novembra 2021 bo omejitev prehitevanja težkih tovornih vozil med 6. in 18. uro vejala na celotnem omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest. Voznike tovornih vozil pozivamo k spoštovanju postavljene prometne signalizacije, saj bo nepravilno prehitevanje sankcionirala avtocestna policija. Prehitevanje tovornjakov bo ostalo dovoljeno na odsekih s tremi prometnimi pasovi (kjer je tudi pas za počasna vozila) ter ponoči.

 

Od 1. novembra 2021 prepoved prehitevanje za težke tovornjake na celotnem avtocestnem omrežju

 

Prepoved prehitevanja čez dan velja za tovorna vozila, težja od 7,5 tone največje dovoljene mase. Označena je s prometnim znakom za prepovedano prehitevanje za tovorna vozila z dopolnilnima tablama, ki sta sestavni del prometnega znaka. Prepoved bo prispevala k večji varnosti in pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu. Ukrep so pozdravili tudi slovenski avtoprevozniki pod okriljem gospodarske in obrtne zbornice.

Od 15. januarja 2021 sicer takšna omejitev že velja na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom. Po novem pa bo prepoved prehitevanja tovornih vozil čez dan veljala tudi na ostalih avtocestah in hitrih cestah (A2, A3, A4, A5, H2, H3, H4, H5, H6, H7). Družba DARS je za označitev prepovedi na celotnem avtocestnem omrežju postavila skupno približno 1200 kosov prometne signalizacije. 

Nazaj