Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Rok za uvedbo e-vinjete skrajšali za tri mesece

12.11.2021

Z namenom skrajšanja pogodbenih rokov in uvedbe e-vinjete do 1. 12. 2021 sta DARS in SkyToll 26. oktobra 2021 sklenila aneks k pogodbi za vzpostavitev in delovanje elektronske vinjete v vrednosti 728.753,75 EUR (brez DDV). S tem bodo uporabnikom slovenskih avtocest in hitrih cest e-vinjete na voljo z začetkom letošnjega decembra, tako kot je bilo načrtovano. Podlaga za sklenitev aneksa je v 2. točki 1. odstavka 95. člena ZJN-3, temelji pa predvsem na tehničnih razlogih in izpolnjevanju sklepa vlade Republike Slovenije, da se elektronska vinjeta uvede 1. 12. 2021.

 

 

Pogodba za vzpostavitev in delovanje elektronske vinjete je bila zaradi neupravičenih pritožb neizbranih ponudnikov namesto do 1. 3. 2021, kot določa javni razpis, sklenjena šele tri mesece kasneje, natančneje 27. 5. 2021. S tem se skladno s pogodbo vsi roki premaknejo za tri mesece, kar bi pomenilo, da bi bila e-vinjeta uvedena šele 27. 2. 2022. Z namenom, da bi ta rok skrajšali in sledili prvotnemu načrtu, je DARS z izvajalcem izvedel zahtevna pogajanja, v sklopu katerih je zagotovil, da bo izvajalec kljub izredno kratkemu času e-vinjeto uvedel do 1. 12. 2021, pri tem pa je družbi DARS njegove finančne zahteve zaradi potrebnih dodatnih resursov uspelo bistveno znižati.

 

S sklenjenim aneksom, ki pogodbeni rok za uveljavitev e-vinjete skrajša za tri mesece, smo zagotovili:

 

  1. Enako obravnavo vseh uporabnikov letnih vinjet. Če bi e-vinjeto uvedli šele s 1. 3. 2022, bi večina uporabnikov letne vinjete, ki ima veljavnost do 31. 1. 2022, morala s 1. 2. 2022 kupiti letno vinjeto v obliki nalepke. To pomeni, da bi bili do uporabnikov letnih vinjet diskriminatorni v dveh oblikah:
    • tisti, ki bi s 1. 2. 2022 kupili letno vinjeto v obliki nalepke, bi jim ta veljala 14 mesecev, po drugi strani pa ne bi bili upravičeni do vračila neporabljenega dela vrednosti vinjete v primeru prodaje vozila;
    • tisti, ki bi letno vinjeto kupili šele s 1. 3. 2022, pa bi jo prejeli že v obliki e-vinjete, kar pomeni, da bi jim ob isti ceni veljala 12 mesecev, po drugi strani pa bi bili upravičeni do vračila sorazmernega dela neporabljene vrednosti v primeru prodaje vozila.

 

  1. Opravljanje nadzora nad e-vinjetami v sistemu e-vinjete od 1. 2. 2022 dalje. V primeru, da bi letne e-vinjete uvedli šele s 1. 3. 2022, bi do januarja 2023 cestninski nadzor morali opravljati vzporedno, in sicer z nadzorom nalepk in ročno v sistemu e-vinjete. Slednje bi bilo zamudno, predvsem pa neučinkovito, kar bi vplivalo na izpad prihodka DARSA iz naslova prodaje vinjet, obenem pa bi se zmanjšal tudi pritok v državni proračun, saj globe za cestninske prekrške v celoti predstavljajo prihodek države. Obenem sistema stacionarne nadzorne opreme, ki je eden večjih prednosti e-vinjete, ne bi mogli uporabljati do 1. 2. 2023, saj je za nadzor nalepk neuporaben, to pa bi predstavljalo negospodarno ravnanje. Opremo bi namreč izvajalec dobavil konec januarja 2022, torej bi se amortizirala celo leto, ne da bi jo bilo možno uporabljati, izvajalcu pa bi za njeno vzdrževanje plačevali stroške vzdrževanja po pogodbi. Na ta način bi uporabno dobo stacionarne nadzorne opreme skrajšali za eno leto.

 

  1. Izognitev tisku letnih vinjet za leto 2022.

 

Iz predstavljenega izhaja, da bomo s skrajšanjem pogodbenih rokov dosegli enakopravno obravnavo uporabnikov letnih vinjet, ne bomo imeli dvojnega izvajanja cestninskega nadzora, stacionarno opremo za cestninski nazor pa bomo začeli uporabljati takoj po dobavi. Obenem bomo imeli zagotovljeno učinkovito izvajanje cestninskega nadzora in s tem prihodke iz naslova cestninjenja vinjetnih vozil tudi v prehodnem obdobju, med 1. 12. 2021 in 31. 1. 2022.

 

Kot je znano, sta družbi DARS in SkyToll pogodbo za vzpostavitev in delovanje elektronske vinjete sklenili v vrednosti 15.681.247 EUR (brez DDV), z aneksom pa je pogodbena vrednost višja za 4,7 odstotka.

 

Nazaj