Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Opozorila o vožnji v nasprotno smer na aplikaciji Promet+ 

08.03.2022

Na aplikaciji za mobilne naprave Promet+ odslej lahko prejemate zvočna in tekstovna opozorila o nevarnosti vožnje v nasprotno smer. Dovolj je, da imate odprto aplikacijo in omogočeno lokacijo.

Aplikacija po novem voznike opozarja na nevarnost vožnje v nasprotno smer na slovenskih avtocestah, ki so jo zaznale naprave oziroma sistem senzorjev DARS, podprt s sodobnimi inteligentnimi transportnimi sistemi. Obvestilo je tudi zvočno, prebere ga elektronski bralec (privzet je ženski glas, uporabnik pa si lahko v nastavitvah izbere tudi moški glas). 

 

Obvestilo o vožnji v nasprotno smer v aplikaciji Promet+

Primer obvestila o vožnji v nasprotno smer v aplikaciji Promet+

 

Kako sistem deluje?

DARS na avtocestah namešča senzorje oziroma tako imenovane induktivne zanke, ki zaznavajo vozila, ki to zanko prevozijo. Številne zanke so usposobljene, da zaznajo tudi vozilo, ki jo je prevozilo v napačni smeri.

Takšen primer zanka javi v sistem, ki alarm dopolni z lokacijsko informacijo in pripravljenim tekstom ter ga pošlje kot opozorilo v aplikacijo Promet+.

Če se vozite po avtocesti proti mestu, kjer se je sprožil alarm, in imate vklopljeno aplikacijo z možnostjo sledenja vaši lokaciji, boste prejeli to obvestilo v nekaj sekundah od zaznave. Ko boste zapeljali mimo senzorja, ki je zaznal nevarnost, ali ko bo alarm odpravil nadzornik prometa v nadzornem centru, boste prejeli obvestilo o koncu nevarnosti. 

 

Obvestilo o nevarnosti nasprotne vožnje ne pomeni vedno klasične dolge nasprotne vožnje. Lahko je ta vožnja kratka, lahko gre le za obračanje. Vsekakor se na mestu, ki ga je zaznal senzor, nekaj dogaja, na kar velja biti pozoren in do preklica nevarnosti voziti previdno.

Storitev omogoča razvoj tako imenovanih kooperativnih inteligentnih transportnih sistemov, ki jih DARS v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo razvija v okviru evropskega projekta C-Roads

Aplikacijo Promet+ si lahko brezplačno naložite na svojo napravo v spletnih trgovinah Google Play in App Store (več informacij).
 

Nazaj