Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Pojasnilo v zvezi z oglobljenim voznikom avtobusa

14.03.2022

V družbi DARS smo na podlagi zakonskih možnosti sprejeli odločitev, da so v luči vojne v Ukrajini do nadaljnjega vsa vinjetna vozila z ukrajinskimi registrskimi številkami do preklica opravičena plačila cestnine na vseh avtocestah in hitrih cestah v našem upravljanju – teh je med 350 in 450 na dan. Humanitarni prevozi z vozili nad 3,5 tone največje dovoljene mase bi morali biti v skladu z zakonom o cestninjenju najavljeni najmanj 24 ur vnaprej, vendar v praksi glede na okoliščine zahtevke obravnavamo takoj, ko jih dobimo, četudi gre za manj kot 24 ur. Tudi tiste humanitarne prevoze, ki niso najavljeni in jih cestninski nadzorniki ustavijo na terenu, oprostimo plačila cestnine, če predložijo dokumente, da gre za humanitarni prevoz.

Na ta način je do sedaj prevozilo Slovenijo nekaj tisoč osebnih vozil z ukrajinskimi registrskimi tablicami, ki so bila brez vinjete in jih nismo oglobili, in nekaj deset humanitarnih prevozov z vozili nad 3,5 tone največje dovoljene mase, t. i. težkih vozil, ki se sicer cestninijo v okviru sistema DarsGo. Obvestili smo tudi vrsto domačih in tujih humanitarnih organizacij, vključno z ukrajinskim veleposlaništvom v RS, da je treba tovrstne prevoze najaviti.

V konkretnem primeru ni šlo za avtobus z ukrajinsko registrsko oznako, temveč za avtobus z italijansko registrsko številko, humanitarni prevoz ni bil najavljen, ravno tako voznik avtobusa cestninskemu nadzoru v okviru postopka nadzora na počivališču Lom na primorski avtocesti ni predložil nobenega dokumenta ali potrdila s tem v zvezi, da gre za humanitarni prevoz. Avtobus ni bil opremljen z napravo DarsGo in je bil skladno z določbami zakona o cestninjenju v prekršku, zato je voznik avtobusa plačal 800 evrov globe.

Obžalujemo, da je prišlo do neljubega zapleta ter da voznik oziroma organizator prevoza nista izkoristila možnosti najave humanitarnega prevoza ali na licu mesta dokazala, da gre za tovrstni prevoz. Vsem prizadetim se tudi iskreno opravičujemo. Vozniku pa predlagamo, da izkoristi zakonsko možnost in vloži zahtevek za sodno varstvo vključno z ustreznimi dokumenti, da je šlo za humanitarni prevoz, na podlagi katerega bo možno začeti postopek vračila plačane globe.

Predvsem pa apeliramo na vse izvajalce tovrstnih prevozov, da humanitarne prevoze najavijo oziroma imajo pri sebi ustrezne dokumente in bodo tako upravičeni do oprostitve plačila cestnine. Vsem, ki potrebujejo podrobnejše informacije o humanitarnih prevozih, je 24 ur na dan na voljo tudi naš klicni center za cestninjenje (01/518 8 350), kjer dnevno odgovorimo na več deset vprašanj povezanih s tem.

 

Več informacij:
Oprostitev cestnine za prebivalce Ukrajine
 

Nazaj