Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nova podoba malih počivališč

01.04.2022

Začenja se prenova malih počivališč na slovenskem avtocestnem omrežju, ki bodo imela po končani prenovi poenoteno celostno podobo, ki bo urbana in moderna. Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih okrepčevalnica, sanitarije, ločen prostor za kadilce s kadilnico, otroško igrišče, prostor za počitek in rekreacijo ter informacijska točka z najpomembnejšimi prometnimi, turističnimi in vremenskimi informacijami.

 

Skica malega počivališča po končani prenovi
Gradbena dela so stekla na prvih sedmih od skupno 12 malih počivališč, ki so predvidena za obnovo, in sicer na počivališčih Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in Studenec jug. Gradbena dela bodo na prvih sedmih malih počivališčih zaključena predvidoma konec septembra, uporabnikom pa bodo voljo najpozneje oktobra letos. Sledila bo prenova še preostalih petih počivališč: Zima jug, Polskava zahod, Povodje zahod, Lipce sever in Risnik. Vsa mala počivališča bodo prenovljena predvidoma do konca junija 2023.

 

 

S postopnostjo obnove želimo v čim večji možni meri zagotoviti, da bo uporabnikom avtocestnega omrežja ves čas, še posebej pa med turistično sezono na voljo dovolj lokacij za počitek, kar je še zlasti pomembno za voznike na daljših poteh. Mala počivališča bodo namreč med prenovo zaprta za ves promet. Na slovenskem avtocestnem omrežju je sicer poleg 12 malih počivališč še 54 večjih, z bencinskim servisom.

Mala počivališča se od velikih počivališč razlikujejo po tem, da so namenjena izključno počitku in nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe. Trenutno sta tako oprema kot infrastruktura na malih počivališčih stari, dotrajani in v nekaterih primerih tudi uničeni. Večina površin je namenjenih parkiranju, vsebujejo pa tudi prostore za počitek z urbano opremo (mize s klopmi) ter sanitarne prostore, ki so v veliki večini ravno tako dotrajani in pomanjkljivo oziroma zastarelo komunalno opremljeni.

 

 

Večina malih počivališč nima videonadzora in zato uporabnikom v večernem času ne dajejo zadostnega občutka varnosti. Pri veliki večini voznikov v tranzitu so mala počivališča prvi in morda tudi edini stik s Slovenijo. Imenovali bi jih lahko tudi ogledalo Slovenije, zaradi česar je njihova urejenost toliko pomembnejša. Vse to je privedlo do odločitve za prenovo oziroma rekonstrukcijo malih počivališč, da bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju s kakovostno ponudbo in oskrbo.

 

 

Mala počivališča bodo prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem prepovedan dostop nanje. Opremljena bodo z videonadzorom, v prihodnje pa so na njih predvidene tudi polnilnice za električna vozila ter postaje za izpust odpadnih vod in praznjenje wc kaset avtodomov.

Obnovo 12 malih počivališč bodo v skupnem nastopu izvedle družbe Hidrotehnik d.o.o. (vodilni partner), KPL d.o.o. ter Prenova - Gradbenik d.o.o. (partnerja), pogodbena vrednost naročila znaša 10,4 milijona EUR brez DDV.
 

Nazaj