Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Razvoj novih tehnologij v prometu

08.04.2022

DARS že dlje časa uspešno predstavlja Slovenijo v velikem evropskem projektu C-Roads, kjer 18 držav usklajuje razvoj na področju sodobnih t. i. kooperativnih inteligentnih transportnih sistemov (C-ITS). 

Gre za največji tovrsten projekt na svetu, ena od njegovih nalog pa je tudi razvoj skupnih sistemov in standardov za neposredno komunikacijo vozil z infrastrukturo oziroma napravami ob cestah. Cilj projekta je zagotoviti t. i. interoperabilnost teh sistemov, kar bo omogočalo vozilu, da bo na potovanju skozi evropske države povsod komuniciralo z obcestnimi napravami na enak in usklajen način. Pri tem evropske države razvijajo podlage za povezovanje različnih načinov komunikacije, in sicer tiste, ki temelji na mikrovalovni tehnologiji, ter druge, ki temelji na tehnologiji mobilnih signalov 3G, 4G/LTE in 5G.

C-Roads Slovenia

To pomeni, da bo z delovanjem teh sistemov lahko informacija zelo hitro potovala od naprav do avta in v obratni smeri, ne glede na to, katero komunikacijo bo avto uporabljal. Razvoj tovrstnih hibridnih rešitev poteka v okviru posebne skupine projekta C-Roads.

Tu je Slovenija (oziroma DARS) dosegla velik preboj, saj je prva med vsemi državami, ki je uspela svojo hibridno rešitev v praksi povezati z vsemi ostalimi članicami projekta, ki imajo hibridne sisteme že dovolj razvite, da se lahko začnejo povezovati. 

To potrjuje pravilno usmeritev DARS na tem področju. Prinaša pa tudi koristi za uporabnike, saj bodo lahko na ta način v prihodnosti pomembne informacije in opozorila sprejemali v različna vozila, ne glede na to, za katero tehnologijo se bo odločil posamezni proizvajalec.

Nekatere koristi tega razvoja so že dostopne voznikom prek aplikacije za mobilne naprave Promet+.

 

Logotip Sofinancira Evropska unija

 

Nazaj