Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dnevi prometnega inženirstva 2022

15.06.2022

V Portorožu bo 16. in 17. junija 2022 potekal dvodnevni kongres Dnevi prometnega inženirstva 2022, ki ga organizira Društvo inženirjev prometa Slovenije v sodelovanju z Nacionalnim komitejem PIARC Slovenija (predstavništvom svetovnega cestnega združenja).

 

 

Prometno inženirstvo v zadnjih letih tudi v Sloveniji pridobiva na veljavi in ugledu, ki ga ima v primerljivih evropskih državah že vrsto let. Specifična znanja prometnih inženirjev o upravljanju prometa in prometne varnosti so se v zadnjem obdobju v Sloveniji začela uporabljati tudi pri infrastrukturnih projektih, v vseh fazah od načrtovanja do upravljanja infrastrukture. Pomen prometnih strokovnjakov izkazuje tudi status, ki so ga pridobili pri inženirski zbornici (pooblaščeni inženir s področja prometnega inženirstva). 

Namen kongresa je predstavitev prometnih dosežkov in seznanitev z novostmi na področjih prometne infrastrukture, upravljanja prometa, digitalizacije prometa in prometne varnosti. Poleg seznanjanja s strokovnimi novostmi pa je pomemben tudi za utrjevanje vezi in novih sodelovanj med udeleženci.

Predstavniki DARS bodo na kongresu predstavili vlogo prometnih inženirjev pri upravljanju prometa v Sloveniji, skupaj s sodelujočimi podjetji pa tudi rešitve in projekte, ki prometno inženirstvo razvijajo v smeri obvladovanja vedno večjih obremenitev prometnih sistemov: prometni simulator DARS, sisteme vodenja prometa na avtocestnem omrežju, spremljanje stanja premostitvenih objektov, vpliv vremenskih sprememb na vodenje prometa, tehtanje vozil v prometu ter razvoj umetne inteligence pri napovedovanju zastojev.

 

Nazaj