Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Preplastitev dolenjske avtoceste med Kronovim in Dobruško vasjo

31.08.2022

V noči na sredo (30. in 31. avgusta 2022) so z zaporo prehitevalnega pasu proti Obrežju (Hrvaški) stekla pripravljalna dela za preplastitev vozišča na odseku dolenjske avtoceste A2 med Kronovim in Dobruško vasjo. V sredo dopoldne sledi zapora prehitevalnega pasu še v smeri proti Novemu mestu. Med pripravljalnimi deli bosta urejena prehoda skozi srednji ločilni pas, saj bo promet predvidoma od 5. septembra do sredine oktobra 2022 v razdalji približno 7 km potekal po smernem vozišču avtoceste proti Novemu mestu, po enem pasu v vsako smer vožnje. Sledi ravno tako poldrugi mesec trajajoča preplastitev smernega vozišča proti Obrežju, ko bo promet predvidoma do sredine novembra 2022 urejen po sosednjem, že obnovljenem vozišču, prav tako po enem pasu v vsako smer vožnje.

 

Odsek dolenjske avtoceste A2 med Kronovim in Dobruško vasjo

 

Skupna dolžina preplastitve na trasi avtoceste (obeh smernih vozišč) ter na priključku Dobruška vas znaša 13,8 km, od tega je 13,2 km trase avtoceste ter 0,6 km priključka. Priključek bo med izvedbo del krajši čas zaprt, o čemer bomo uporabnike avtoceste obveščali tudi prek Prometnoinformacijskega centra.

Dela med drugim obsegajo vgraditev nove, 4,5 cm debele obrabne plasti asfalta, prilagoditev odvodnje in ureditev bankin, izvedbo ločilnega pasu v nezeleno različico (ta bo preprečevala rast vegetacije v srednjem ločilnem pasu, ki fizično ločuje smerni vozišči avtoceste), izvedbo novih talnih označb ter zavarovanje potencialno nevarnih mest. Na objektih, kjer so prisotne poškodbe voziščne konstrukcije, bosta odstranjeni celotna voziščna konstrukcija in hidroizolacija, vgradila se bo nova hidroizolacija ter obrabna plast asfalta. Na območju priključka Dobruška vas bosta za večjo prometno varnost ob obeh smernih voziščih avtoceste zgrajeni izletni coni.

Izvajalec del bo družba CGP d. d. s pogodbenima podizvajalcema CVP d.o.o. in Mapri Asfalt d.o.o., vrednost del znaša 10.390.226,94 EUR (brez DDV), rok izvedbe gradbeno-obrtniških del pa je 90 dni od uvedbe izvajalca v delo.

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev.

Večjih zastojev, vsaj glede na obnove posameznih odsekov vzhodnejšega dela dolenjske avtoceste v prejšnjih gradbenih sezonah, kjer so bile enake začasne prometne ureditve, ne pričakujemo. Lahko pa v primeru zelo povečanega prometa občasno pride do zgostitev ali krajših zastojev.

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) je na odseku med Kronovim in Dobruško vasjo v letu 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, znašal 24.960 vozil (v obeh smereh vožnje), od tega 2420 tovornih. Na odseku med Višnjo Goro in Ivančno Gorico je na primer PLDP znašal 41.593 vozil (od tega 3140 tovornih).

Odsek avtoceste med Kronovim in Dobruško vasjo, ki je bil zgrajen 2004, je bil vseskozi redno vzdrževan, medtem ko obsežnejših obnovitvenih posegov v 18 letih ni bil deležen.

Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.

 

 

Nazaj