Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Digitalni dan DARS predstavil vizijo prihodnosti

09.11.2022

Družba DARS je na konferenci Digitalni dan DARS predstavila digitalne projekte, ki služijo kot podpora gradnji, cestninjenju, vzdrževanju in upravljanju avtocestnega omrežja. Poseben poudarek je bil namenjen najbolj vizionarskim projektom, tako imenovanim kooperativnim inteligentnim transportnim sistemom (C-ITS), ki jih DARS razvija v okviru evropske platforme C-Roads.

 

 

Konference so se udeležili tudi predstavniki državnih organov in institucij s področij razvoja infrastrukture in prometne varnosti ter predstavniki avtocestnih upravljavcev iz sosednjih držav. Udeležence je pozdravil predsednik uprave DARS mag. Valentin Hajdinjak, ki je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da DARS poleg gradbenika in vzdrževalca avtocest krepi tudi vlogo učinkovitega in aktivnega upravljalca avtocestnega sistema, ki se mora neprestano prilagajati izzivom današnjega časa.

"Če želimo slediti hitremu razvoju tehnologij in poslovnih procesov ter ustvarjanju novih poslovnih modelov, moramo postati fleksibilnejši, hkrati pa stremeti k poslovni odličnosti. Zato smo tudi oblikovali ambiciozno strategijo za obdobje 2021–2025, ki pomeni orodje za nadaljnji uspešen razvoj družbe DARS. Strategija temelji na viziji, usmerjeni v prihodnost. Lahko bi jo opisali z besedami: trajnostno, zeleno, digitalno in pametno," je dejal mag. Valentin Hajdinjak.

V zaključku je poudaril, da lahko digitalni sistemi zelo povečajo prometno varnost, izboljšajo mobilnost in zmanjšajo škodljive izpuste. Vse to zahteva nenehno krepitev znanja oziroma inovacij in učinkovito rabo virov za zagotavljanje trajnostnega poslovanja. Pri digitalni transformaciji pa v prvi vrsti sploh ne gre za tehnologijo, temveč za ljudi, je dejal predsednik uprave in pojasnil, da je največji del digitalne preobrazbe ravno sprememba našega načina razmišljanja.

 

 

Konferenca sovpada s pomembno obletnico – letošnjega decembra bo namreč minilo 50 let, odkar je bil prometu predan prvi avtocestni odsek v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji, odsek primorske avtoceste med Vrhniko in Postojno. Udeleženci konference so si tako na začetku ogledali krajši film, ki je predstavil vse pomembnejše mejnike v zadnjih 50 letih. Sledila je predstavitev digitalnih projektov po posameznih področjih delovanje družbe DARS.

Čisto na koncu so se udeleženci konference ozrli še v prihodnost, katere obrisi se s pomočjo digitalnih tehnologij počasi, a vztrajno že rišejo na obzorju. Najbolj vizionarski so prav digitalni projekti, ki jih DARS razvija v okviru evropske platforme C-Roads. Gre za digitalno infrastrukturo za posredovanje aktualnih informacij in drugih obvestil voznikom v realnem času, ki bo med drugim omogočila postopno uvajanje samovozečih vozil na naše avtoceste.

 

 

 Vabilo na DDD.pdf

 

 

Nazaj