Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Preverjanje veljavnosti e-vinjete

29.11.2022

Prvega decembra bo minilo eno leto od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete v obliki nalepke. V družbi DARS z veseljem ugotavljamo, da je bila uvedba uspešna in da sistem deluje stabilno in zanesljivo. Ker je pred nami obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet, pozivamo uporabnike, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta in si za nadaljnjo uporabo avtocestnega omrežja pravočasno priskrbijo novo. Decembra lani je bilo prodanih skupno skoraj 73.000 letnih e-vinjet, od tega prvi dan decembra nekaj več kot 6.000. Za razliko od letne vinjete v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla 31. januarja v prihodnjem letu,  se namreč veljavnost nove elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu.

 

 

Preverjanje informacije o veljavnosti vinjete

Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na prodajnem mestu DARS, bencinski črpalki ali v drugi fizični trgovini) lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prejeli ob nakupu. Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili prek edine uradne spletne trgovine za prodajo slovenskih e-vinjet https://evinjeta.dars.si, pa so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki so ga navedli v postopku spletnega nakupa, če so nakup opravili kot registriran uporabnik, pa so ga prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun.

Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa sicer svetujemo vsem uporabnikom. Sicer pa se lahko v spletni trgovini kadar koli registrirajo tudi uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu ali ki so jo kupili prek spleta kot neregistrirani uporabniki. Ko odprejo svoj e-vinjetni račun, nanj naložijo e-vinjeto na podlagi serijske številke, ki je zapisana na potrdilu o nakupu. V računu si nato preprosto nastavijo opomnik o poteku veljavnosti e-vinjete, ki ga bodo pred potekom veljavnosti e-vinjete prejeli na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila.

 

Preverjanje veljavnosti brez potrdila o nakupu

Če uporabniki potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne hranijo, če so informacije na potrdilu zbledele ali če so potrdilo izgubili oziroma založili, jim svetujemo, da ob prihodnjih nakupih poskrbijo za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Veljavnost elektronske vinjete lahko uporabniki sami preverijo tudi tako, da v uradni spletni trgovini https://evinjeta.dars.si začnejo s postopkom nakupa nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila), jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) opozoril, če je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, ter jim prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Za pomoč in odgovore na dodatna vprašanja so uporabnikom 24 ur na dan na voljo naši sodelavci v klicnem centru za cestninjenje na telefonski številki 01/518 8 350 ali elektronskem naslovu evinjeta@dars.si.

 

Uporabniki naj bodo pozorni na pravilnost podatkov

Če kupujejo e-vinjeto na fizičnem prodajnem mestu, morajo uporabniki prodajalcu sporočiti cestninski razred, vrsto e-vinjete, ki jo želijo kupiti, državo registracije in registrsko označbo vozila ter datum začetka veljavnosti e-vinjete. Zelo pomembno je, da prodajalcu sporočijo pravilne podatke, ki jih morajo pred zaključkom nakupa pregledati in potrditi s podpisom. S podpisom uporabnik jamči, da so vneseni podatki pravilni, in prevzame vso odgovornost za morebitne posledice nepravilnosti podatkov. Na pravilnost podatkov morajo biti pozorni tudi uporabniki, ki vinjeto kupujejo prek spleta. Če se namreč registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila,  to pomeni, da cestnina ni plačana.

 

Pogoste napake pri vnosu podatkov

Med najpogostejšimi napakami, ki smo jih zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov. To pomeni, da uporabnik sicer vnese oziroma sporoči prodajalcu pravilne črke oziroma številke, vendar v napačnem zaporedju. Med napakami, ki se pojavljajo ob nakupu, je tudi zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka »O« namesto številke »0«). Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka »O« na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka »0«, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (»GO« za Novo Gorico ali »PO« za Postojno). Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu (tako imenovane registrske tablice z izbranim delom označbe) – te namreč lahko vsebujejo tako črko »O« kot številko »0«. Nekateri uporabniki se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo.

 

Cene, vrste in ročnosti e-vinjet ostajajo nespremenjene

Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene, tako je že vse od 1. decembra 2013. Za letno e-vinjeto 2A (osebna in bivalna vozila) bo tako treba še naprej odšteti 110 evrov.

Nespremenjene ostajajo tudi ročnosti vinjet: letna, mesečna in tedenska e-vinjeta (oziroma za motorna kolesa letna, polletna in tedenska e-vinjeta). Prav tako ni sprememb pri cestninskih razredih:

  • v cestninski razred 1 se uvrščajo enosledna motorna vozila (na primer motorna kolesa) s priklopnim vozilom ali brez njega;
  • v cestninski razred 2A spadajo bivalna vozila (ne glede na višino vozila nad prvo osjo) in dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 m, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega;
  • v cestninski razred 2B se uvrščajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega. Seznam izmerjenih vozil, ki se uvrščajo v cestninski razred 2B, je objavljen na spletni strani https://evinjeta.dars.si/seznam-izmerjenih-vozil. Ker se seznam redno posodablja in je lahko nanj v trenutku nakupa nove e-vinjete uvrščeno vozilo, ki je pred tem sodilo v cestninski razred 2A, svetujemo, da kupec e-vinjete pred nakupom vedno preveri, v kateri cestninski razred se uvršča njegovo vozilo.

 

Do konca novembra 2022 smo prodali skupno 7.914.522 vinjet, od tega 7.310.921 elektronskih (kot je znano, so bile kratkoročne vinjete za leto 2022, torej tedenske in mesečne, do konca februarja letos naprodaj še v obliki nalepk). Skupna vrednost prodanih vinjet v obdobju od 1. 12. 2021 do 30. 11. 2022 znaša 215,7 mio EUR in je za 42,6 mio EUR višja kot v primerljivem obdobju preteklega leta. V primerjavi s prodajo vinjet v obdobju od 1. 12. 2018 do 30. 11. 2019 (pred epidemijo covida) pa je višja za 24,6 mio EUR.

 

 

Nazaj