Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Interventna sanacija poškodb po požaru v pokritem vkopu Malečnik

06.07.2023

Po pregledu stanja poškodb je družba DARS sprejela odločitev o interventni sanaciji pokritega vkopa Malečnik, ki bo zagotovila ustrezne standarde varnosti in omogočila, da bi v najkrajšem možnem času sprostili promet skozi poškodovano cev. Interventna sanacija bo potekala do začetka avgusta. Do takrat bo promet skozi sosednjo cev urejen dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

 

 

 

Po prometni nesreči in požaru v pokritem vkopu Malečnik je DARS takoj zaprl cev pokritega vkopa v smeri proti Avstriji in preusmeril promet na vzhodni mariborski obvoznici na sosednje smerno vozišče, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Že naslednji dan po nesreči je bil pokriti vkop očiščen, opravljen je bil tudi prvi pregled projektanta. Pregled je pokazal, da je v celoti uničena elektroinštalacijska oprema, poškodovana sta tudi betonski obok in prometna oprema. Po demontaži uničene opreme in visokotlačnem čiščenju predora in odstranitvi poškodovanega ometa so bili opravljeni pregled, skeniranje in jemanje vzorcev betona, s tem je postal znan tudi obseg poškodb. V minulih dneh so že bila opravljena določena dela, med drugim pregled in čiščenje kanalizacije, izpraznitev zbirnih bazenov jaškov za odvodnjavanje ter zamenjava jaškov meteorne kanalizacije, tako da je vse pripravljeno za naslednjo fazo del.

 

 

 

Ker so poškodbe betonske obloge v pokritem vkopu zelo obsežne, se bo interventna sanacija pokritega vkopa sedaj nadaljevala z njegovo obnovo, in sicer od petka, 7. julija 2023, do predvidoma 20. julija 2023. Sledila bo preplastitev v požaru poškodovanega cestišča. Nato bo na vrsti zamenjava uničene opreme z novo, s čimer bodo izpolnjeni ustrezni standardi varnosti in bo mogoče predati cev pokritega vkopa v promet. Če bo vse potekalo brez zapletov, pričakujemo predajo v promet najpozneje do začetka avgusta.

Zaradi obnovitvenih del, ki so potekala na štajerski avtocesti med krožiščem Pesnica in razcepom Dragučova (kjer je bil promet prav tako urejen po enem pasu v vsako smer vožnje), je bila na vzhodni mariborski obvoznici vzpostavljena zapora dolžine približno 3,5 km. Z zaključkom obnovitvenih del na odseku Pesnica–Dragučova in odstranitvijo delovne zapore se je lahko delovna zapora na območju pokritega vkopa Malečnik skrajšala na približno 1,5 km. Promet bo v tej dolžini do zaključka sanacije urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Nazaj