Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Projekt sončnih elektrarn ob primorski avtocesti in vipavski hitri cesti

19.07.2023

V znak skupnega interesa pri izgradnji sončnih elektrarn ob avtocestah sta družbi Soške elektrarne Nova Gorica in DARS podpisali dogovor o izvedbi projekta sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa Republike Slovenije. Gre za prvi tovrstni primer medsektorskega sodelovanja in pomemben korak na poti zelenega prehoda Slovenije.

 

Novinarska konferenca v prostorih SENG

Novinarska konferenca v prostorih SENG ob delovnem obisku ministra za okolje, podnebje in energijo ter podpisu dogovora o izvedbi projekta sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa

 

Družbi Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) in Holding Slovenske elektrarne (HSE) sta na delovnem obisku gostili ministra za okolje, podnebje in energijo mag. Bojana Kumra. Predstavili sta mu projekte in strateške cilje skupine HSE kot nosilca zelenega prehoda v Sloveniji – na področjih pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov ter načrtovanega medsektorskega sodelovanja z DARS pri izgradnji sončnih elektrarn v Primorski in Obalno-kraški regiji.

Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer je na novinarski konferenci po delovnemu srečanju podprl podpis dogovora o sodelovanju dveh podjetij v državni lasti pri trajnostnem prehodu Slovenije. "Poraba električne energije se iz leta v leto povečuje, medtem ko slovenska samozadostnost že tretje leto zapored pada. Tudi zato Slovenija potrebuje intenzivnejša vlaganja v obnovljive vire energije," je izpostavil. Dodal je, da si vlada prizadeva, hkrati pa jo k temu spodbujajo tudi evropska priporočila in zahteve, da bodo postopki umeščanja objektov obnovljivih virov energije v prostor enostavnejši in hitrejši.

 

Novinarska konferenca v prostorih SENG
Na novinarski konferenci so sodelovali (od leve proti desni): poslovni direktor HSE Uroš Podobnik, generalni direktor HSE dr. Tomaž Štokelj, minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer, generalni direktor SENG Mitja Gorjan in član uprave DARS mag. Andrej Ribič

 

"Skupina HSE kot najpomembnejša slovenska energetska družba ima na poti zelenega prehoda Slovenije ključno in odgovorno vlogo," je poudaril generalni direktor HSE dr. Tomaž Štokelj ter predstavil ambiciozne načrte skupine, ki v prihodnje stavi tako na obnovljive vire iz sonca, vetra in vode kot tudi na geotermalno energijo, kogeneracijo na biomaso in nenazadnje na vodik kot energent, tudi za shranjevanje. Pri tem se je dotaknil tudi potrebe po izgradnji hranilnikov energije in drugih virov fleksibilnosti, s poudarkom na črpalnih hidroelektrarnah.

Generalni direktor Soških elektrarn Nova Gorica Mitja Gorjan se je dotaknil aktualnih razmer v energetiki: "SENG se je v preteklosti v večji meri osredotočal na izkoriščanje hidro potenciala, vendar pa so klimatske spremembe od nas terjale prilagoditve in širši pogled na izkoriščanje obnovljivih virov energije." Med konkretnimi razvojnimi projekti družbe je kot njrealnejše izpostavil izgradnjo sončne elektrarne Kanalski vrh ter sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa, ki bodo neuporabno degradirano površino spremenile v koristno, in sicer gre za potencial dobrih 20 MW električne energije.

 

Član uprave DARS mag. Andrej Ribič

 

O kratkoročnih in dolgoročnih ciljih DARS, tudi na poti, da postanejo samooskrbni, je spregovoril član uprave DARS mag. Andrej Ribič. Med pomembnimi projekti, ki imajo energetski potencial in velik doprinos k uresničevanju podnebnih in trajnostnih ciljev Slovenije je izpostavil prav postavitev sončnih elektrarn na neuporabnih zemljiščih, ki jih ima družba DARS v upravljanju. "DARS in skupina HSE, družbe v popolni državni lasti, bomo s podpisom dogovora pokazali, da znamo sodelovati in v prihodnosti tudi delovati," je zaključil.

Nazaj