Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Sanacija pokritega vkopa Malečnik po požaru uspešno zaključena

31.07.2023

Nujna sanacijska dela po požaru v pokritem vkopu Malečnik na vzhodni mariborski obvoznici so uspešno zaključena. Promet skozi obnovljeno cev je stekel danes popoldne. Do jutri dopoldne bo promet, ki je bil doslej urejen po polovici avtoceste dvosmerno, potekal po obeh smernih voziščih, pri čemer bo proti Šentilju hitrost vožnje omejena na 80 km/h. Zatem bo zaradi zapiranja službenih prehodov z ene polovice avtoceste na drugo promet na obeh smernih voziščih v dolžini 1,5 km začasno urejen po enem prometnem pasu, hitrost vožnje pa omejena na 60 km/h. V noči na sredo, 2. avgusta 2023, bo zapora v celoti odstranjena.

Konec junija je v vkopu zagorelo zaradi prometne nesreče tovornih vozil. Takoj po požaru je steklo čiščenje ter demontaža vse uničene opreme v predoru. Nato je sledilo visokotlačno pranje celotnega oboka pokritega vkopa z namenom odstranitve vseh snovi po požaru ter razkritja vseh poškodb. Izvedlo se je pranje kanalizacijskega sistema in popravilo jaškov na območju gorečih vozil.  Na mestu, kjer je na oboku pokritega vkopa največ posledic požara, je bil najprej odstranjen poškodovani beton in površina pripravljena na trajno sanacijo. Namestila se je nadomestna armatura, ki je bila sidrana v nepoškodovani beton, nato je bil nanešen brizgan beton. Na mestu manjših poškodb je bila izvedena sanacija z maltami oz. samo z epoksidnim premazom za zagotavljanje trajnosti.  Sanirana površina oboka bo sedaj ostala v t. i. grobi strukturi, saj je bil ključni namen sanacije zagotavljanje varnosti in trajnosti konstrukcije. V pokritem vkopu je bilo treba nadomestiti poškodovano elektro opremo. Na koncu se je izvedla še zamenjava vseh poškodovanih asfaltnih površin ter danes kot zadnja aktivnost še nova talna signalizacija.

V zaključku so dela potekala tako, da se je podnevi izvajala montaža opreme, ponoči pa sanacija oboka, vse z namenom zagotovitve čimprejšnjega zaključka sanacije.

Končne ocene škode na infrastrukturi in opremi še ni, po doslej zbranih podatkih bi lahko presegla 600.000 EUR. Škodo bo poravnal povzročitelj oziroma v njegovem imenu zavarovalnica, pri kateri ima sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Uporabnikom avtoceste se zahvaljujemo za razumevanje in potrpežljivost, saj je bila sanacija nujna za čimprejšnje omogočanje varne uporabe poškodovane cevi pokritega vkopa Malečnik.

Na naših družbenih omrežjih smo sredi tega meseca objavili krajši videoposnetek o napredovanju del. 

Nazaj