Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DARS uspešno sodeloval na reševalni vaji

15.04.2024

DARS je v nedeljo, 14. aprila 2024, sodeloval na reševalni vaji »Podnanos 2024«, ki je dopoldne potekala na hitri cesti H4 med Vipavo in razcepom Nanos. Reševalci, policisti, gasilci in pristojne službe družbe DARS so bili vpeti v reševanje po hudi prometni nesreči, ki se je zgodila v predoru Podnanos. Vaja je bila po prvi oceni uspešna.

 

 

Na odseku vipavske hitre ceste, ki poteka po pobočju Nanosa, so delavci DARS opravljali interventna dela na strojni opremi predora Podnanos. Dela so se izvajala na višini z avtokošaro, približno 250 metrov od vhoda v predorsko cev. Vozni pas skozi predor je bil zaprt za promet, ki je bil preusmerjen na prehitevalni pas že pred predorom. Po prehitevalnem pasu se je pripeljalo osebno vozilo s štirimi potniki, ki je zaradi prevelike hitrosti ter trenutne slabosti voznika z desnim prednjim delom oplazilo avtokošaro, kar je povzročilo zasuk osebnega vozila v desno. Za njim je z veliko hitrostjo pripeljal kombi s šestimi potniki, ki je brez zaviranja trčil v vozilo pred seboj. Za njim je pripeljalo še električno vozilo z dvema potnikoma, ki je poskušalo preprečiti trk v vozilo pred seboj, zato je sunkovito zavilo desno, predrlo cestno zaporo ter trčilo v zadnji del avtokošare ter delavca DARS, ki je stal ob avtokošari. Zaradi trka je delavec v avtokošari omahnil na tla. V nesreči je bilo poškodovanih več oseb, med njimi se je ena smrtno ponesrečila. Reševanje je oviral tudi avtobus, ki se je zaustavil ob rdeči luči na vhodu v predorsko cev.

 

Opisani dogodek je bil k sreči vnaprej predviden in ni zahteval nobene poškodbe. Reševalna vaja je bila v pomoč reševalnim ekipam, gasilcem, delavcem DARS in vsem drugim, ki ob resnični prometni nesreči karseda hitro priskočijo na pomoč. Namen vaje je bilo predvsem preveriti učinkovitost in usklajenost ekip v primeru množične nesreče na avtocesti, ugotoviti morebitne pomanjkljivosti ali neskladja, preveriti komuniciranje in sodelovanje med posameznimi ekipami, preveriti intervencijske dostope na avtocesti ter opremljenost in ustreznost opreme.

 

Šlo je za večjo, skupno vajo družbe DARS in reševalnih enot v organizaciji novogoriške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje. Pri organizaciji vaje je sodelovala tudi družba DARS, na dan vaje pa so bili operativno v dogodek vključeni sodelavci iz Avtocestne vzdrževalne baze Postojna in njene izpostave Vipava ter nadzorniki prometa iz pristojnega Regionalnega nadzornega centra Kozina. Poskrbeli so za vse, kar se od njih pričakuje tudi ob resnični prometni nesreči na avtocesti ali hitri cesti.

Nazaj