Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Informacija v zvezi z zastoji 25. 4. 2024

26.04.2024

Na našem avtocestnem omrežju smo 25. aprila 2024 zaznali povečano število vozil, kar je vplivalo na daljše potovalne čase. Zmanjšano pretočnost na primorski avtocesti so povzročila zlasti tovorna vozila, ki so morala predčasno zapusti Italijo zaradi tamkajšnjega praznika in omejitve prometa za tovorna vozila. Ker je letošnji italijanski praznik padel na četrtek, so tranzitni potniki povezali praznik tudi s prihajajočim vikendom, saj smo zaznali tudi povečanje osebnih vozil. Dodatno so zastoje povečali še prepoved tovornega prometa na avstrijskih avtocestah A12 in A13 ter neugodne vremenske razmere in prometna konica.

Analiza včerajšnjih zastojev na primorski avtocesti pojasnjuje, zakaj je bilo stanje precej drugačno od lanskega v enakem obdobju in posledično drugačno od napovedi v našem prometnem koledarju. Podatki kažejo na bistveno povečanje skupnega prometa, iz česar lahko sklepamo, da je prišlo do povezovanja praznika v podaljšan vikend. V Italiji je zaradi državnega praznika ob 9. uri začela veljati tudi odredba o omejitvi tovornega prometa na njihovih cestah, zaradi česar so vozniki tovornih vozil območje Italije zapuščali pred navedeno uro. Zaradi tega je bil tovorni promet bistveni višji kot na enak dan v letu 2023, ko je praznik padel na torek. Dodatno težavo je povzročila prepoved tranzitnega prometa tovornim vozilom med 11. in 22. uro na avstrijskih avtocestah A12 in A13 zaradi pomanjkanja parkirnih mest, o čemer so obveščali le lokalno javnost. Ker do družbe DARS informacija ni prišla, žal nismo mogli pravočasno obvestiti javnosti oz. uporabnikov slovenskih avtocest. V izogib takšnim situacijam je DARS avstrijski Asfinag že zaprosil, da v prihodnje tako pomembne informacije posredujejo pravočasno.

Opozorilo voznikom in napoved prometa za mesec maj

Pričakujemo prometno izredno intenziven mesec maj. Po nastopu prvomajskih praznikov, ki veljajo za prometno najbolj obremenjene v letu, sledi še nekaj drugih praznikov, ki v Sloveniji niso dela prosti dnevi, in sicer 9. maj - Gospodov vnebohod, 19. maj - binkošti in 30. maj - sveto Rešnje telo. Zlasti bosta prometno obremenjena praznika Gospodov vnebohod in sv. Rešnje telo, ki bosta na četrtek. To bo povzročilo mešanje turističnega in prazničnega prometa z dnevnimi migracijami oziroma dnevnimi koničnimi urami, kar bo povečalo zastoje. Povečan promet in zastoje pričakujemo tudi ob prazniku binkošti, v petek, 17. maja in  ponedeljek, 20. maja.

Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.

Svetujemo tudi uporabo prometnega koledarja.

Nazaj