Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Izbran izvajalec še za drugi sklop elektrostrojne opreme predora Karavanke 

10.07.2024

Predor Karavanke, ki z avtocesto povezuje Slovenijo in Avstrijo, je dolg nekaj manj kot osem kilometrov. Skoraj 30 let po odprtju prve, obstoječe cevi za promet leta 1991 se je leta 2020 začela gradnja druge cevi, po kateri bo promet stekel predvidoma konec leta 2025. Takoj po odprtju nove cevi za promet se bo, zaradi celovite sanacije, zaprla obstoječa cev. Po zaključku sanacije stare cevi bo enosmerni promet po obeh ceveh predora Karavanke stekel v začetku leta 2029.

 

 

Trenutno na gradbišču nove cevi predora Karavanke potekajo intenzivna betonerska dela, izbran je tudi že izvajalec del elektrostrojne opreme za obe cevi karavanškega predora. Po zaključku vseh gradbenih del v začetku leta 2025 je predviden začetek montaže elektrostrojne opreme. Ko bodo opravljena vsa dela, pa bodo sledili testiranje vgrajene opreme ter uradni pregledi in prevzem. Konec leta 2025 naj bi se nova cev začela uporabljati za začasni dvosmerni promet.

 

Ker nekaterih elektrostrojnih sistemov (npr. prezračevanje, nadzorno-krmilni sistem, videonadzor, požarni sistem) ni mogoče fizično ločiti, saj morajo delovati kot celovit sistem ne glede na državno mejo, je bila med upravljavcem slovenskega in avstrijskega avtocestnega omrežja, družbama DARS in ASFINAG, sprejeta odločitev, da se izvedba elektrostrojne opreme v novi in stari cevi predora Karavanke izvede kot skupno javno naročilo. Tako je DARS pooblastil ASFINAG, da za pridobitev izvajalca elektrostrojne opreme predora Karavanke izvede postopek javnega naročila in z izbranim izvajalcem podpiše pogodbo tudi v imenu in za račun DARS. Elektrostrojna oprema je razdeljena na dva sklopa, za katera sta se izvedla ločena postopka javnega naročila. ASFINAG je v letu 2023 uspešno izvedel javno naročilo in septembra 2023 z izbranim izvajalcem Strabag AG podpisal pogodbo za izvedbo del za prvi sklop elektrostrojnih del. Marca 2024 je ASFINAG na evropskem portalu javnih naročil objavil še razpis za pridobitev izvajalca za drugi sklop elektrostrojnih del.

 

Kot najugodnejši ponudnik je bila tudi za sklop 2 izbrana družba Strabag AG, s katero je ASFINAG 12. julija 2024 sklenil pogodbo za izvedbo elektrostrojne opreme v predoru Karavanke. Skupna ocenjena vrednost elektrostrojne opreme za novo in obstoječo cev predora Karavanke znaša približno 110 milijonov evrov. Financiranje se med družbama ASFINAG in DARS deli na podlagi dolžine predora v posamezni državi (44 % Slovenija in 56 % Avstrija).

 

Nazaj