Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dobrodošli v medijskem središču družbe DARS 

Sporočila za javnost

   
Splošne novice
Dokončana avtocesta A1 Ljubljana - Koper

Avtocestni odsek od Črnega Kala do Srmina, dolžine 6,9 km, bo predan prometu v četrtek, 25. novembra 2004, in bo povezal avtocesto Ljubljana - Črni Kal z obalno cesto Ankaran (Srmin) - Koper. S predajo prometu tega odseka bo v celoti dokončana dobrih 100 km dolga avtocestna povezava Ljubljana – Koper na avtocesti A1. Hkrati bo prometu predan tudi razcep Srmin s prvim delom hitre ceste proti Škofijam. Investicijska vrednost celotnega odseka Klanec - Srmin znaša po stalnih cenah iz investicijskega programa 56,7 milijarde tolarjev (nivo cen junij 1999). Za gradnjo je bilo namenjeno 85 odstotkov sredstev oziroma 48,9 milijarde tolarjev, za odkupe in spremembe namembnosti 4 odstotke oziroma 2,047 milijarde tolarjev, za projektiranje 2 odstotka oziroma 995 milijonov tolarjev, za stroške financiranja 8 odstotkov oziroma 4,303 milijarde tolarjev in za ostalo en odstotek oziroma 455 milijonov tolarjev. Vrednost izvedenih del je v okviru investicijskih vrednosti iz investicijskega programa. Dela so bila financirana iz proračunskih sredstev Republike Slovenije v višini 42 odstotkov in posojila Evropske investicijske banke (EIB) v višini 58 odstotkov sredstev, potrebnih za investicijo. Iz lastnih sredstev je bila financirana tretjina gradbenih del ter ostala dela, za preostali dve tretjini gradbenih del pa so bila uporabljena sredstva EIB.

22.11.2004 VEČ
Splošne novice
Požarni preizkus in vaja intervencijskih ekip v predoru Dekani

Danes je bil uspešno izveden požarni preizkus vgrajene elektrostrojne opreme v predoru Dekani na avtocestnem odseku Klanec - Srmin, s katerim je bila preverjena ustreznost delovanja posameznih sistemov za alarmiranje in zagotavljanje varnosti v predoru in celotnega kompleksa inštaliranih naprav v primeru požara in trka v predoru. Preizkušeni so bili vsi sistemi za vodenje, nadzor in upravljanje prometa v predoru Dekani ter posledično delovanje inteligentnega prometnega sistema, s katerim je opremljena primorska avtocesta od Divače do Kopra. Sočasno je potekala tudi vaja vseh intervencijskih ekip, s katero je bil preverjan njihov odzivni čas in usposobljenost za reševanje v primeru trka ali požara v predoru.

18.11.2004 VEČ
Splošne novice
Zimska služba

Zimska služba oz. zimsko vzdrževanje avtocest je del rednega vzdrževanja avtocest, ki pa je zaradi izjemnih pogojev, ki nastajajo na avtocestah, predvsem ob poledici, snegu, sodri, žledu ter drugih pogojih, najtežja in najbolj zahtevna.  Zimske razmere nastopijo takrat, ko je zaradi zimskih pojavov (sneg, poledica idr.) lahko ogroženo normalno odvijanje prometa.

11.11.2004 VEČ
Splošne novice
Sklenjena pogodba za gradnjo predora Šentvid

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, je z gradbenimi podjetji SCT Ljubljana in Primorje Ajdovščina sklenila pogodbo za izgradnjo predora Šentvid na avtocestnem odseku Šentvid – Koseze. Pogodbena vrednost znaša 11,5 milijarde tolarjev, pogodbeni rok za izvedbo del pa je osemnajst mesecev od uvedbe izvajalca v delo.

08.11.2004 VEČ
Splošne novice
Avtocestni odsek Krška vas - Obrežje predan prometu

Danes je bil prometu predan 12,3 km dolg avtocestni odsek Krška vas - Obrežje na dolenjskem avtocestnem kraku. Ocenjena investicijska vrednost odseka v nacionalnem programu izgradnje avtocest znaša 23,9 milijarde tolarjev (nivo cen december 2002), od tega bo vrednost opravljenih gradbenih del po tekočih cenah v  končni vrednosti okoli 18,6 milijarde tolarjev.

04.11.2004 VEČ
Splošne novice
Podpisana pogodba za gradnjo avtoceste mimo Novega mesta

DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d., je z gradbenimi podjetji - SCT d.d. Ljubljana, Primorje d.d. Ajdovščina in CGP Novo mesto d.d., sklenila pogodbo za izvedbo glavnih gradbenih del na 7,8 km dolgem avtocestnem odseku mimo Novega mesta, odseku Hrastje – Lešnica. Navedena izvajalska podjetja so na mednarodnem javnem razpisu nastopili v skupnem nastopu, pri čemer je vodilni partner SCT d.d. Ljubljana. Pogodbena vrednost del – izgradnje avtocestnega odseka Hrastje – Lešnica, znaša 14,185 milijarde slovenskih tolarjev, pogodbeni rok za izvedbo del pa je dvanajst mesecev od uvedbe izvajalca v delo.

20.10.2004 VEČ
Splošne novice
Nadaljevanje obnovitvenih del na slovenskih avtocestah v oktobru

V mesecu oktobru bodo gradbeni izvajalci nadaljevali v septembru pričeta jesenska obnovitvena dela na slovenskih avtocestah. Najzahtevnejši obnovitveni posegi bodo potekali na primorskem in štajerskem avtocestnem kraku. Promet bo v času obnovitvenih del na najbolj obremenjenih odsekih potekal po drugi polovici avtoceste po štirih zoženih pasovih (po dva pasova za vsako prometno smer), na prometno manj obremenjenih odsekih, kjer zaradi širine vozišča to ni možno, pa po sistemu »2+1« oziroma dvosmerno po drugi polovici avtoceste.

01.10.2004 VEČ
Splošne novice
Stekel promet po avtocestnem odseku Klanec - Črni Kal

Danes je okrog 10. ure stekel promet po 8 km dolgem novozgrajenem avtocestnem odseku Klanec - Črni Kal, kjer največjo pozornost zbuja viadukt Črni Kal nad vasjo Gabrovica. S 1.065 metrov dolžine in s 95 metri višine najvišjega stebra predstavlja največji slovenski premostitveni objekt.

24.09.2004 VEČ
Splošne novice
Avtocestni odsek Klanec - Črni Kal je predan prometu

Danes je predsednik Vlade Republike Slovenije, mag. Anton Rop, v spremstvu ministra za promet, dr. Marka Pavlihe, članov uprave DARS ter predstavnikov izvajalcev, DDC, SCT in Primorje, slavnostno predal prometu 8 km dolg avtocestni odsek Klanec – Črni Kal. S tem je bila zaključena tudi celodnevna prireditev »dan slovenskih avtocest« pod nazivom »Povezujemo Slovenijo«, v okviru katere si je okoli 3.000 obiskovalcev ogledalo novozgrajeni odsek.

23.09.2004 VEČ

Stik z nami

Informacije medijem

Zavedamo se, kako pomembno je, da medijem in drugim zainteresiranim javnostim pravočasno in korektno sporočamo informacije, ki zadevajo našo družbo.

VEČ

Cestnina

Na matičnih DarsGo servisih vam nudimo vse informacije v zvezi s plačevanjem cestnine.

VEČ

Prometne informacije 24/7

Prometni informacijski center 24 ur na dan in vse dni v tednu obvešča uporabnike slovenskih avtocest, hitrih cest in drugih državnih cest o razmerah na cestah in prometu na njih.

VEČ