Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Letno poročilo DARS za leto 2018

12.06.2019

Z uspešno realizacijo poslovnega načrta smo v letu 2018 izboljšali vse ključne poslovne kazalnike. Prihodki družbe DARS d.d. so v poslovnem letu 2018 znašali 495,4 milijona evrov in so za osem odstotkov presegli predlanske. Družba je v letu 2018 ustvarila 465,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, 397,5 milijona evrov EBITDA ter 154,4 milijona evrov čistega dobička.

Leto 2018 je bilo za družbo DARS prelomno. Na avtocestah in hitrih cestah, ki jih upravlja in vzdržuje, smo 1. aprila 2018 uvedli sodobno elektronsko cestninjenje težkih vozil v prostem prometnem toku. V novem cestninskem sistemu DarsGo je bilo ob koncu lanskega leta registriranih več kot 230.000 težkih vozil. Od 1. aprila do  31. decembra 2018  je bilo v primerjavi z enakim obdobjem leta 2017 cestninjeno 12 odstotkov kilometrov več. To je posledica tega, da se v DarsGo sistemu cestnini celotno omrežje, medtem ko v starem sistemu del omrežja ni bil cestninjen.

Projekt je tesno povezan z odstranjevanjem cestninskih postaj, oboje pa je financirano s posojilom Evropske investicijske banke s poroštvom Evropske unije. Uspešna uvedba sistema DarsGo je bila še zadnji pogoj za začetek rušitve in preureditve 34 cestninskih postaj. Približno tretjino cestninskih postaj smo odstranili v letu 2018, rušitev in preureditev območij preostalih je predvidena v letu 2019.

Pred iztekom pogodbenega roka in za nižjo ceno v primerjavi z ocenjeno investicijsko vrednostjo smo predali prometu še zadnji del podravske avtoceste, nekaj manj kot šest kilometrov sodobne štiripasovnice med Podlehnikom in Gruškovjem. V letu 2018 smo tudi celovito obnovili nekaj več kot 50 kilometrov smernih vozišč, vključno s priključki, ter 21 manjših premostitvenih objektov in štiri viadukte, kar zagotavlja uporabnikom višjo raven prometne varnosti in udobja potovanja.

Na področju prometne varnosti smo sredstva namenili predvsem novi signalizaciji in opremi ter manjšim gradbenim posegom, s katerimi lahko najbolj učinkovito zmanjšamo število prometnih nesreč in omilimo njihove posledice. Prometna varnost se je lani izboljšala, saj je bilo leto 2018 z vidika števila umrlih udeležencev v prometnih nesrečah najuspešnejše v zadnjih letih.

Več informacij o poslovnih rezultatih si lahko ogledate v letnem poročilu in spodnji infografiki.

Nazaj