Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do četrtka, 12. julija 2018

06.07.2018

Konec tedna bo na več prometa predvsem od Avstrije proti Hrvaški vplival začetek počitnic v Nemčiji, v delih Avstrije, južnem delu Nizozemske ter večjem delu Švice. Največ gneče pričakujemo v petek popoldne, soboto dopoldne ter nedeljo pozno popoldne in zvečer.

Poleg avtocest od Karavank proti Kopru in od Šentilja proti Ptuju bodo zelo obremenjene tudi ceste proti mejnim prehodom v Istri ter mejnemu prehodu Gruškovje. Nekaj napotkov za slednjega lahko dobite na tej povezavi.

Priporočamo, da se vozniki na pot odpravijo ponoči ali v zelo zgodnjih jutranjih urah. V pomoč pri načrtovanju poti jim je na voljo tudi prometni koledar.

Čakanje na prehodih z Avstrijo se lahko podaljša tudi zaradi povečanega nadzora avstrijske policije.

Predvidena dela in zapore

Cestninske postaje

Od sobote, 7. julija 2018, od 5. ure do predvidoma ponedeljka, 16. julija 2018, do 4. ure bo na primorski avtocesti zaradi odstranitve tamkajšnje cestninske postaje zaprt priključek Unec (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje v obe smeri vožnje). V času zapore je predviden obvoz za vsa vozila od priključka Unec proti Planini in nato proti Postojni ter na Logatcu nazaj na avtocesto. Za pristop do Unca se uporabljata izvoza Postojna in Logatec. Stranski cestninski postaji Razdrto in Postojna smo na primorski avtocesti že odstranili.

Zaradi odstranitve in preureditve cestninskih postaj Log na primorski avtocesti in Torovo na gorenjski avtocesti promet na območju cestninskih postaj poteka po dveh zoženih pasovih, občasno nastanejo zgostitve prometa. Glede na dinamiko izvajanja del je občasno potrebno zapreti en prometni pas in takrat je lahko pričakovati tudi zastoje.

Primorska avtocesta

Nadaljuje se obnova viadukta Ravbarkomanda. Promet je urejen v dolžini nekaj več kot 1 km po polovici viadukta, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Dela potekajo na levem objektu (gledano iz smeri Ljubljane proti Kopru), po katerem je tekel promet med lansko obnovo, zaključena pa bodo predvidoma do konca septembra 2018. Nato se bodo v celoti zaključila še na desnem objektu, kjer je ostalo predvsem nekaj sanacijskih del.

Na priključku Koper - center (Slavček) je zaprt uvoz proti Izoli. Uvozni krak na hitro cesto H6 bo ostal zaprt predvidoma do 30. septembra 2018. Gre za del prometnega vozlišča Slavček, ki ga zaradi boljše pretočnosti prometa in varnejšega vključevanja na hitro cesto zapremo vsako poletje.

Štajerska avtocesta

Od 6. do predvidoma 19. julija 2018 bo na odseku avtoceste A1 med Arjo vasjo in Celjem proti Mariboru potekala zamenjava protihrupnih ograj. Promet bo urejen po dveh začasnih prometnih pasovih.

Ljubljanska obvoznica

Na razcepu Malence bo iz smeri vzhodne (predora Golovec) na južno ljubljansko obvoznico (izvoz Rudnik) zaradi del na odstavnem pasu predvidoma do 14. julija oviran promet.

Hitra cesta skozi Vipavsko dolino

Na hitri cesti H4 poteka obnova vozišča na odsekih med Vipavo in Ajdovščino ter med Ajdovščino in Selom. Promet je urejen dvosmerno po eni polovici hitri ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. Dela bodo zaključena predvidoma v avgustu.

Med cestninsko postajo Nanos in pokritim vkopom Rebernice 1 je zaradi popravila viadukta Boršt zaprto smerno cestišče proti Vrtojbi (Italiji). Promet je urejen dvosmerno po drugi polovici hitre ceste.

Na odseku hitre ceste H4 med Vogrskim in Šempetrom je promet urejen dvosmerno po eni polovici hitre ceste zaradi sanacije dilatacij na območju viadukta Lijak.

 

Koristne informacije

Vreme

Po podatkih ARSO se bo vreme izboljšalo. V soboto bodo še možne posamezne plohe. Od nedelje do četrtka pa bo sončno in suho vreme. Najvišje dnevne temperature bodo okoli ali malo nad 30 °C.

Pozor, delavci na cesti

Voznike prosimo za previdnost zaradi košnje trave in ostalih del, ki potekajo na različnih odsekih avtocest in hitrih cest v obsegu aktivnosti rednega letnega vzdrževanja.

Varnostna razdalja

Vožnja na prekratki varnostni razdalji statistično predstavlja enega pogostejših vzrokov prometnih nesreč – leta 2016 se je na slovenskih avtocestah in hitrih cestah zaradi neustrezne varnostne razdalje zgodilo kar 327 prometnih nesreč.

Prevoz prtljage

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Količina prtljage med počitnicami pomeni svojevrstno tegobo, ki se je velja lotiti pravilno. Ni pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, predvsem morate poskrbeti, kako jo boste pravilno zavarovali. Nepravilno zavarovana prtljaga je namreč lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred začetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih (več informacij).

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:
- spletna stran promet.si,
- operater na 1970 (številka ni brezplačna) ali odzivnik 080 22 44 Prometno-informacijskega centra,
- mobilna aplikacija DarsPromet+,
- družbena omrežja (@promet_si, @dars_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),
- prometne informacije radijskih postaj.

Srečno in previdno vožnjo!

 

Nazaj