Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 6. junija 2019

29.05.2019

Že v sredo, 29. maja 2019, popoldne in zvečer ter v četrtek, 30. maja 2019, se bo povečal promet od Avstrije proti osrednji Sloveniji in naprej proti Primorski in Hrvaški. V obratni smeri bo promet povečan v nedeljo in ponedeljek. V četrtek je namreč praznik in podaljšan vikend v Avstriji, večjem delu Nemčije in Švice.

Povečanje prometa bo najbolj vplivalo na jutranje prometne konice, predvsem na cestah z Gorenjske in Štajerske proti Ljubljani. Zastoje pričakujemo tudi na mejnih prehodih s Hrvaško. V četrtek, 30. maja 2019, popoldne in v petek, 31. maja 2019, zjutraj se bo povečalo število tovornih vozil pred prehodi z Avstrijo.

Glede na ugodno vremensko napoved se nam konec tedna obeta močno povečan promet tudi proti turističnim krajem in v obratni smeri. Že sedaj opozarjamo na zelo visoko gostoto prometa konec prihodnjega tedna, tako zaradi binkoštnih praznikov kot počitnic v nekaterih evropskih deželah.

Slovenija bo v sredo in četrtek, 5. in 6. junija, gostila več predsednikov držav in drugih visokih predstavnikov z delegacijami. Na območju Ljubljane in Kranja bodo potekale kratkotrajne mobilne zapore prometa, prav tako bo povečano število vozil s spremstvom. Na nekaterih cestah in avtocestah na tem območju bo v tem času prepovedan promet za tovorna vozila in skupine vozil nad 7.500 kilogramov ter vseh vozil, ki prevažajo nevarno blago. Več

 

 

Predvidena dela

Osrednja Slovenija

Od sobote, 1. junija 2019, od 6. ure do nedelje, 2. junija 2019, do 21. ure bo promet na odseku avtoceste A1 med Šentjakobom in Zadobrovo proti Ljubljani potekal le po prehitevalnem pasu zaradi popravila udarnih jam, posedkov in mrežastih razpok vozišča. Zaradi delnega zoženja prehitevalnega pasu bo hitrost v območju zapore omejena na 60 km/h. Zaprt bo tudi uvoz na avtocesto na priključku Sneberje v smeri proti razcepu Zadobrova, obvoz bo možen preko priključkov Šentjakob in Ljubljana Šmartinska. Mogoči so občasni zastoji.

Štajerska in pomurska avtocesta

Na delu odseka avtoceste A1 med Vranskim in Šentrupertom je promet v razdalji približno 5 km urejen po dveh zoženih pasovih v obe smeri zaradi del v sklopu odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje, ki so združena z obnovo približno 4 km vozišča v obeh smereh. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija letos.

Od 30. maja 2019 do 6. junija 2019 bo na odsekih avtoceste A1 med Pesnico in Mariborom (Ptujska) proti Ljubljani ter na odseku avtoceste A5 med Dragučovo in Lenartom proti Mariboru popolna zapora zaradi sanacije mostu čez reko Dravo, pokritega vkopa Malečnik, predora Vodole in viaduktov Vodole I–V . Promet bo potekal po drugi polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje. V obratni smeri bo zapora vzpostavljena med 11. in 19. junijem 2019.

Do 12. junija 2019 bo zaradi izrednih prevozov začasno zaprt del počivališča Murska Sobota proti Mariboru. Za uporabnike avtoceste bo zaprta samo ploščad, ki je namenjena parkiranju težkih tovornih vozil. Oskrba z gorivom bo možna, za krajši postanek pa bo odprt tudi manjši plato ob bencinskem servisu, ki bo dostopen za vse uporabnike.

Primorska avtocesta

Na odseku avtoceste A1 med razcepom Nanos in Gabrkom v obeh smereh potekajo nujna sanacijska dela na območju priključka Senožeče. Promet v razdalji približno poldrugi kilometer v obeh smereh poteka samo po prehitevalnem pasu širine 3,5 m, zaradi česar niso mogoči izredni prevozi večjih dimenzij. Takšna prometna ureditev bo ostala predvidoma do sredine junija.

V četrtek, 30. maja 2019, bo spremenjen potek prometa na odsekih avtoceste A1 med Divačo in Črnim Kalom proti Kopru zaradi del v sklopu odstranjevanja cestninske postaje Videž, ki bodo zaključena predvidoma do 20. julija 2019. Promet proti Kopru bo preusmerjen preko sredinskega prehoda na nasprotno smerno vozišče, kjer bo potekal dvosmerno. Promet bo tako do nedelje, 2. junija 2019, potekal po dveh voznih pasovih proti Kopru in enem proti Ljubljani. Od nedelje, 2. junija 2019, popoldne do četrtka, 6. junija 2019, popoldne bo zapora preurejena tako, da bo omogočala dva vozna pasova proti Ljubljani in enega proti Kopru.

Obvestilo za prevoze izrednih dimenzij: zaradi zapore bodo od četrtka, 30. maja 2019, zvečer do nedelje, 2. junija 2019, zjutraj proti Kopru možni izredni prevozi širine do 5,5 metrov, v nasprotni smeri pa največ 3,5 metra. Od nedelje, popoldne, 2. junija 2019, ko se prestavi prometni režim, pa do četrtka, 6. junija 2019, dopoldne bodo proti Ljubljani možni izredni prevozi širine 5,5 metrov, v nasprotni smeri pa največ 3,5 metra.

V sredo, 5. junija 2019 bo predvidoma od zgodnjih jutranjih ur do večera zaprt vozni pas v dolžini 400 m na hitri cesti H5 med Škofijami in Srminom proti Kopru. Hkrati bo popolna zapora razcepa Srmin, kraka, ki vodi s hitre ceste H5 iz smeri Škofij/Trsta na avtocesto A1 v smeri Kozine/Ljubljane. Zapora je potrebna zaradi nadgradnje jeklene varnostne ograje in vgradnje naletnih blazin na tem območju.

Priključek Kozina bo zaradi odstranjevanja istoimenske cestninske postaje zaprt v obe smeri predvidoma do petka, 31. junija 2019.

Dolenjska avtocesta

Do 30. junija 2019 bo na odseku avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem v obeh smereh promet oviran na območju cestninske postaje Dob, kjer potekajo dela njene odstranitve in preureditve tega območja.

Vipavska hitra cesta

Od sobote, 1. junija 2019, od 7. ure do nedelje, 2. junija 2019, do 20. ure bo popolna zapora odseka hitre ceste H4 med priključkom Vipava in razcepom Nanos proti Ljubljani. Promet bo preusmerjen na državno cesto Vipava–Razdrto.

Predvidoma do začetka junija letos bo promet na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Vipava proti Novi Gorici zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite v razdalji 7 km urejen večinoma po drugi polovici hitre ceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

 

Koristne informacije

Napačno vključevanje

Vključevanje na avtocesto naj bo vedno pozorno in varno.

Nove nadzorne točke na avtocestah

DARS na avtocestnem omrežju vzpostavlja šest novih nadzornih točk. Njihov glavni namen je izločiti z avtoceste preobremenjena vozila, utrujene voznike, vozila s prepovedjo vožnje in tehnično nepopolna vozila. Na ta način bodo pripomogle k večji prometni varnosti, tako v smislu zmanjšanja števila prometnih nesreč kot števila poškodovanih v nesrečah (več informacij).

Odstranjevanje cestninskih postaj

Na avtocestnem omrežju potekajo dela v sklopu odstranjevanja cestninskih postaj (več informacij).

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in previdno vožnjo!

Nazaj