Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 20. junija 2019

13.06.2019

Konec tedna se pričakuje povečan promet iz urbanih središč proti turističnim krajem. Začenjajo se tudi počitnice na Hrvaškem in Madžarskem. V obratni smeri je pričakovati večje zgostitve predvsem v nedeljo proti večeru. Povečan promet bo tudi v ponedeljek. Čakalne dobe je pričakovati na mejnih prehodih.

Od nedelje, 16. junija 2019, od 5. ure do ponedeljka, 17. junija 2019, do 5. ure zjutraj bo zaradi del zaprta hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos v obe smeri.

Zaradi del je zlasti v soboto, 15. junija 2019, pričakovati zastoje na gorenjski avtocesti med Šmartnim in Vodicami proti Kranju ter na štajerski avtocesti med Šentjakobom in razcepom Zadobrova proti Ljubljani.

Opozarjamo na povečan promet v četrtek, 20. junija 2019, ko bo v številnih evropskih državah (Hrvaška, Avstrija, večji del Nemčije, Švica, Poljska) praznik in s tem začetek podaljšanega vikenda.
 

 

Predvidena dela

Štajerska in pomurska avtocesta

V četrtek, 20. junija 2019, bosta med 10.45 in 11.15 uro delno zaprta izvoza z avtoceste na priključku Slovenske Konjiice v obeh smereh vožnje zaradi druge etape kolesarske dirke "Po Sloveniji 2019". Vozila bodo počakala na priključkih oziroma bodo za izvoz lahko uporabila predhodna priključka Slovenska Bistrica jug ali Celje center.

Od sobote, 15. junija 2019, od 5. ure do nedelje, 16. junija 2019, do 21. ure bo na odseku avtoceste A1 med Šentjakobom in razcepom Zadobrova proti Ljubljani promet potekal po prehitevalnem pasu v razdalji približno 600 m zaradi preplastitve vozišča v razdalji. Pričakovati je zastoje.  

Predvidoma do 30. junija 2019 do 17. ure bo na odseku avtoceste A1 med Vranskim in Blagovico zaprt uvoz Blagovica proti Mariboru. Od 14. junija 2019 od 7. ure do 30. junija 2019 do 17. ure bosta zaprta tudi izvoz in uvoz Blagovica proti Ljubljani. Obvoz v času popolne zapore je urejen po vzporedni državni cesti. Prevoz izrednih tovorov skozi popolno zaporo ne bo mogoč.

Predvidoma do 19. junija 2019 bo na odseku avtoceste A1 med razcepom Dragučova in priključkom Maribor vzhod proti Šentilju ter na odseku avtoceste A5 med Lenartom in Pernico proti Ljubljani vzpostavljena popolna zapora zaradi sanacije mostu čez reko Dravo, pokritega vkopa Malečnik, predora Vodole in viaduktov Vodole I–V.

Na delu odseka avtoceste A1 med Vranskim in Šentrupertom je promet v razdalji približno 5 km urejen po dveh zoženih pasovih v obe smeri zaradi del v sklopu odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje, ki so združena z obnovo približno 4 km vozišča v obeh smereh. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija letos.

Gorenjska avtocesta

V soboto, 15. junija 2019, od 3.30 do 21. ure je na odseku avtoceste A2 med Vodicami in Šmartnim proti Kranju predvidena zapora voznega pasu zaradi preplastitve vozišča. Promet bo v razdalji približno 500 m potekal le po prehitevalnem pasu. Pričakovati je zastoje.  

V obratni smeri (med Šmartnim in Vodicami proti Ljubljani) je zapora predvidena v nedeljo, 16. junija 2019, od 3.30 do 21. ure, ko bo v približno enaki razdalji zaprt vozni pas in bo promet prav tako potekal le po prehitevalnem pasu. Pričakovati je zastoje.  

Do sobote, 15. junija 2019, bo promet skozi predor Karavanke v nočnem času potekal izmenično enosmerno, vozniki bodo na prosto smer pred predorom čakali okoli 30 minut. Do petka bo zapora med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj, v noči s petka na soboto pa med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Primorska avtocesta

Na odseku avtoceste A1 med razcepoma Nanos in Gabrk v obeh smereh potekajo dela na območju priključka Senožeče, kjer je promet na trasi avtoceste tako proti Kopru kot proti Ljubljani urejen po dveh zoženih prometnih pasovih. Na priključku Senožeče poteka odstranitev istoimenske cestninske postaje in preureditev njenega območja ter preplastitev vseh štirih krakov priključka, ki je zato zaprt v obe smeri. Taka prometna ureditev bo veljala predvidoma do 22. junija 2019, ko bodo dela zaključena.

Na odseku avtoceste A1 med Divačo in Črnim Kalom promet v obe smeri v razdalji približno 1,5 km poteka po eni polovici avtoceste, in sicer po dveh zoženih pasovih proti Kopru in po enem proti Ljubljani, zaradi del v sklopu odstranitve in preureditve območja cestninske postaje Videž. Dela bodo zaključena predvidoma do 20. julija 2019. Možni bodo zastoji ob izrazitejših prometnih konicah. Priključek Kozina bo od ponedeljka, 17. junija 2019, do predvidoma 29. junija 2019, zaprt iz smeri Ljubljane proti Kopru (v navedeni smeri bosta zaprta bosta tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo). Izvoz z avtoceste za Kozino bo voden čez priključek Divača, uvoz na avtocesto proti Kopru pa čez priključek Kastelec. Popolna zapora dveh krakov je potrebna za ureditev navezave na odsek avtoceste Divača–Kozina–Črni Kal. Takšna zapora bo trajala predvidoma do vključno 29. junija 2019.

Na odseku med Uncem in Postojno je promet čez viadukt Ravbarkomanda v dolžini približno 1 km urejen dvosmerno samo po eni polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Dela na podporni konstrukciji viadukta so v zaključni fazi in zapora bo odstranjena predvidoma do 30. junija 2019.

Dolenjska avtocesta

Do 30. junija 2019 bo na odseku avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem v obeh smereh promet oviran na območju cestninske postaje Dob, kjer potekajo dela odstranitve cestninske postaje in preureditve območja.

Zaradi odstranjevanja cestninske postaje Drnovo in obnove vozišča na odseku avtoceste A2 med Dobruško vasjo in Brežicami v razdalji približno 8 km promet poteka dvosmerno po polovici avtoceste, med 15. in 19. junijem 2019 bo že tekel po obeh polovicah avtoceste, sicer samo po voznem pasu (prehitevalni bo v tem obdobju še zaprt zaradi zaključevanja del na območjih začasnih prehodov na drugo polovico avtoceste). Predvidoma do 19. junija 2019 bo v obe smeri zaprt tudi priključek Drnovo.

Vipavska hitra cesta

Od nedelje, 16. junija 2019, od 5. ure do ponedeljka, 17. junija 2019, do 5. ure bo zaprta hitra cesta H4 med Vipavo in razcepom Nanos v obe smeri. Obvoz bo urejen po regionalni cesti preko priključka Razdrto, za tovorna vozila preko prehoda Fernetiči. Graditev poskusnih polj protivetrne zaščite je ob smernem vozišču vipavske hitre ceste proti Ajdovščini zaključena, zato je potrebna prestavitev zapore (v nedeljo, ko so prometne obremenitve najmanjše in velja prepoved vožnje večine tovornih vozil). V ponedeljek, 17. junija 2019, bo namreč stekla graditev dveh polj protivetrne zaščite ob smernem vozišču hitre ceste proti razcepu Nanos. Promet bo med deli, ki bodo zaključena predvidoma do konca julija 2019, urejen po enem pasu v vsako smer vožnje.

 

Koristne informacije

Povečan promet pred poletno sezono

Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se zastojem in povečanemu prometu na slovenskih avtocestah in hitrih cestah ni mogoče povsem izogniti. Povečan promet pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene bodo ceste od severa proti jugu. Že tradicionalno največ gneče pričakujemo ob petkih popoldan in sobotah dopoldan, ko se večina odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldan pa je največ prometa v nasprotni smeri. Povečajo se tudi čakalne dobe na mejnih prehodih ter število tovornih vozil.

Odstranjevanje cestninskih postaj

Na avtocestnem omrežju potekajo dela v sklopu odstranjevanja cestninskih postaj (več informacij).

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in previdno vožnjo!

Nazaj