Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 4. julija 2019

27.06.2019

Tako v Sloveniji kot večjem delu Evrope so se pričele počitnice, zaradi česar se jutranje in popoldanske konice med tednom prevešajo v dopustniške konice ob petkih popoldan proti turističnim krajem, medtem ko bodo v drugi smeri največje obremenitve  ob sobotah dopoldan ter nedeljah. Pričakovati je tudi bolj polna počivališča in parkirne prostore.

V tem tednu večje zgostitve prometa pričakujemo:

  • med Šentiljem in Gruškovjem, na odseku med Ptujem in mejnih prehodom Gruškovje v soboto, 29. junija 2019, od 4. ure naprej,
  • na območju ljubljanske obvoznice od Šentvida, Kosez in naprej do razcepa Kozarje že od četrtka dalje, celoten petek, največ pa v soboto od 8. ure naprej,
  • med Koprom in mejnima prehodoma Dragonja ter Sečovlje v obeh smereh.
  • pred mejnimi prehodi v Istri (Sečovlje, Dragonja in Sočerga) ter mejnima prehodom Jelšane in Starod.

Na potek prometa bodo vplivala tudi dela na območjih cestninskih postaj Lukovica, Prepolje, Kozina, Videž in Vransko.

 

 

Predvidena dela

Osrednja Slovenija

V prihodnjem tednu se bo zvrstilo več nočnih zapor predora Šentvid zaradi nujnih vzdrževalnih del (zamenjava kanalizacijskih pokrovov zaradi nevarnosti izpada z ležišč). Zapore bodo trajale med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Predorska cev v smeri proti Ljubljani bo zaprta v noči s ponedeljka na torek (1. in 2. julij 2019) ter v noči s torka na sredo (2. in 3. julij 2019), hkrati bo zaprta tudi priključna cev iz Celovške ceste. Predorska cev proti Kranju pa bo zaprta v noči s srede na četrtek (3. in 4. julij 2019) ter v noči s četrtka na petek (4. in 5. julij 2019). V času zapor bo promet preusmerjen na Celovško cesto in severno ljubljansko obvoznico.

Štajerska avtocesta

Na delu odseka avtoceste A1 med Vranskim in Šentrupertom je promet v razdalji približno 5 km urejen po dveh zoženih pasovih v obe smeri zaradi del v sklopu odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje, ki so združena z obnovo približno 4 km vozišča v obeh smereh. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma do konca julija letos.

 

V četrtek, 4. julija 2019, bodo na delu odseka avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami znova stekla dela odstranitve in preureditve cestninske postaje Tepanje. Kot je znano, so bila načrtovana desetdnevna začetna dela, ki niso vplivala na potek prometa na območju cestninske postaje Tepanje, že opravljena med 17. in 27. junijem 2019. Potem pa so bila v četrtek, 27. junija 2019, v dogovoru z ministrstvom za infrastrukturo zaradi sprostitve tovornega prometa minuli konec tedna za Luko Koper (nesreča vlaka v predoru pri Hrastovljah, zaradi katere je bil prekinjen promet po tej železniški progi Divača-Koper) začasno prekinjena predvidena štiridnevna dela, ki so potrebna za zrušitev še obstoječega dela nadstrešnice in izvedbo talnih in vseh drugih začasnih prometnih označb za preusmeritev prometa na eno polovico avtoceste, kjer bo v razdalji približno 2 km urejen po sistemu "2 + 1": zapora se bo (po potrebi) obračala, kar pomeni, da bosta po dva zožena pasova zagotovljena v smeri, v kateri je pričakovati večje prometne obremenitve, in eden v nasprotni smeri. Rušitev in preureditev območja tamkajšnje stranske cestninske postaje Slovenske Konjice na istoimenskem avtocestnem priključku so načrtovana proti koncu julija oz. v prvi polovici avgusta, pri čemer bodo prvih predvidoma pet dni potekala pod prometom, potem pa bo potrebna predvidoma desetdnevna zapora priključka; obvoz bo preko sosednjih priključkov.

 

Dolenjska avtocesta

Do predvidoma konca avgusta 2019 bo na odseku avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem v obeh smereh promet oviran na območju cestninske postaje Dob, kjer potekajo dela odstranitve cestninske postaje in preureditve območja. Promet je v razdalji približno 2 km urejen sicer še vedno po obeh polovicah avtoceste, vendar po dveh zoženih pasovih. Od 4. julija 2019 dalje bo promet na tem območju preusmerjen le na eno polovico avtoceste, kjer bo vse do konca del urejen po sistemu "2 + 1":

  • med 19. in 12. uro po dveh zoženih pasovih proti Ljubljani in po enem proti Novemu mestu,
  • med 12. in 19 uro po dveh zoženih pasovih proti Novemu mestu in po enem proti Ljubljani.

Od ponedeljka, 1. julija 2019, bo od 3.30 dalje do predvidoma četrtka, 4. julija 20919, do predvidoma 23. ure na odseku avtoceste A2 med priključkoma Bič in Trebnje zahod proti Novemu mestu promet v razdalji približno 2 km potekal le po prehitevalnem pasu zaradi popravila udarnih jam, posedkov in mrežastih razpok vozišča voznega pasu. V obratni smeri (proti Ljubljani) bo enaka prometna ureditev veljala v petek, 5. julija 2019, od 2. do predvidoma 23. ure.

Primorska avtocesta

V petek, 28. junija 2019, se bo na primorski avtocesti izvajala prestavitev delovne zapore na območju nekdanje cestninske postaje Videž zaradi del v sklopu odstranjevanja cestninske postaje in obnove vozišča. Zaradi poseganja v prometni tok ob urejanju talne signalizacije lahko nastanejo občasne zgostitve prometa.Nato bo sledila popolna zapora polovice avtoceste na delu odseka avtoceste A1 med Črnim Kalom in Divačo (na območju nekdnje cestninske postaje Videž). Promet v tej smeri bo preko sredinskega prehoda preusmerjen na nasprotno smerno vozišče, kjer bo v razdalji približno 2 km urejen dvosmerno po dveh zoženih pasovih v obe smeri vožnje. V obe smeri bodo mogoči izredni prevozi do širine 5 m. Ves čas bo zaprt izvozni krak z avtoceste iz smeri Kopra na priključku Kozina, obvoz bo urejen preko priključka Kastelec. Predvidoma od 8. julija 2019 dalje bo zaprt tudi uvozni krak na avtocesto s krožišča Kozina proti Ljubljani. Obvoz bo urejen po vzporedni regionalni cesti do priključka Divača, kjer bo možen uvoz na avtocesto. Zapora je potrebna zaradi nadaljevanja del rekonstrukcije vozišča na širšem območju ploščadi nekdanje cestninske postaje Videž in bo trajala predvidoma do konca julija 2019.

Obalna hitra cesta

Na hitri cesti H6 je zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone. Zapora kraka bo trajala predvidoma do 30. septembra 2019.

Vipavska hitra cesta

Predvidoma do konca julija letos bo na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in Vipavo promet v razdalji približno 7 km urejen po enem pasu v obe smeri vožnje, večinoma po eni polovici hitre ceste dvosmerno, zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite. Med priključkoma Vipava in Ajdovščina proti Novi Gorici pa je promet zaradi navedenih del na razdalji približno 1 km urejen samo po prehitevalnem pasu.

 

 

Koristne informacije

Omejitve za tovornjake nad 7,5 ton

Opozarjamo na dodatne poletne omejitve za tovornjake nad 7,5 ton v času turistične sezone. Od sobote, 29. junija 2019, do nedelje, 8. septembra 2019, tako velja prepoved:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih cestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure, na primorskih cestah od 8. do 22. ure.

Kaj storiti v primeru okvare vozila

V primeru okvare vozila obvezno poskrbimo za varnost in vidnost ter takojšnje obveščanje.

Ob zaznavi okvare takoj vklopimo varnostne utripalke, pritisnemo na sklopko in poskušamo umirjeno vozilo preusmeriti na rob vozišča oziroma na odstavni pas, kjer se ustavimo, če je to še mogoče.

Vklopimo smernike, si nadenemo odsevni telovnik, postavimo varnostni trikotnik, preverimo stebriček SOS (praviloma so medsebojno razmaknjeni na razdaljah do dva kilometra) ali pokličemo Prometno-informacijski center na številko 1970 in se postavimo za ograjo, če je vse to mogoče.

Posebna pozornost velja tudi za vse motoriste in ostale voznike. Posebno ravnanje je potrebno v predorih ali na avtocestah brez odstavnega pasu (več informacij).

Turistična sezona in priporočila

Smo v poletnem času dopustov in počitnic, zato se bodo jutranje in popoldanske prometne konice zmanjšale, veliko gostejši pa bo promet ob koncih tedna. Vsak konec tedna bo tako močno povečan predvsem od Avstrije in Italije proti slovenskemu in hrvaškemu primorju ter v obratni smeri, povečana gostota se obeta tudi na mejnih prehodih. Poleti se dogaja tudi več prireditev v mestnih jedrih in okolici. Voznikom priporočamo ustrezno nameščanje tovora v vozilu in izven, vsekakor pa naj ne pozabijo na ustrezno hitrost (vlečenje prikolice) ter ostale preventivne nasvete.

Voznikom priporočamo, naj pred potjo najprej preverijo vozilo, se na pot odpravijo spočiti. Upoštevajo naj prometni koledar in se izognejo prometnim konicam, na pot pa naj se odpravijo z veliko mero strpnosti. Predvsem v vročih dneh naj imajo ob sebi večjo količino pijače. Predlagamo, naj pri načrtovanju vožnje uporabijo manj prometno obremenjene poti.

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in previdno vožnjo!

Nazaj