Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 18. julija 2019

11.07.2019

V soboto, 13. julija 2019, se začnejo počitnice v delu Nemčije, Nizozemske in Švice. To bo vplivalo na dodatno povečanje prometa konec tedna in v ponedeljek proti slovenski in hrvaški obali ter v obratni smeri. Pričakovati je tudi bolj polna počivališča in tamkajšnje parkirne prostore. Najbolj obremenjena bosta petek popoldne in sobota dopoldne, ko je zastoje pričakovati na zahodni ljubljanski obvoznici od Kosez mimo Brda proti Brezovici, zato svetujemo preusmeritev na preostali del ljubljanskega avtocestnega obroča.

Predvsem na začetku tedna je zaradi povečanega tovornega prometa in avstrijskih mejnih kontrol pričakovati zastoje pred prehodoma Karavanke in Šentilj.

 

 

Predvidena dela

Štajerska avtocesta

Med 15. in 24. julijem 2019 je na odseku avtoceste A1 med priključkoma Celje vzhod (Ljubečna) in Dramlje proti Mariboru predvidena zapora voznega in odstavnega pasu na razdalji približno 500 m zaradi sanacije dilatacijskih stikov na viaduktih. Promet bo potekal po prehitevalnem pasu. Enaka zapora bo v tem obdobju tudi med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje proti Mariboru, na razdalji približno 200 m bo promet zaradi sanacije dilatacijskih stikov na objektu potekal le po prehitevalnem pasu. V drugi, zaključni fazi del, predvidoma med 24. julijem in 1. avgustom 2019, pa bo promet na obeh lokacijah proti Mariboru urejen po dveh zoženih pasovih.

Na delu odseka avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami potekajo dela odstranitve in preureditve območja cestninske postaje Tepanje. Promet je urejen z menjavanjem pasov po sistemu "2 + 1" (dva pasova v eno smer vožnje in eden v obratno smer) glede na prometne tokove. Pričakovati je zastoje v smeri prometa po enem pasu. Do predvidoma 25. julija 2019 bo na priključku Slovenske Konjice zaprt uvoz proti Mariboru.

Rušitev in preureditev območja tamkajšnje stranske cestninske postaje Slovenske Konjice na istoimenskem avtocestnem priključku je načrtovana proti koncu julija oz. v prvi polovici avgusta, pri čemer bodo prvih predvidoma pet dni potekala pod prometom, potem pa bo potrebna desetdnevna (predvidoma med 1. in 11. avgustom 2019) popolna zapora celotnega priključka; obvoz bo preko sosednjih priključkov.

Dela na območjih cestninskih postaj Tepanje in Slovenske Konjice bodo v celoti zaključena predvidoma do sredine avgusta 2019.

Od 15. julija 2019 naprej bo na delu odseka avtoceste A1 med Blagovico in cestninsko postajo Kompolje v sklopu del odstranjevanja cestninske postaje Kompolje postavljena zapora odstavnega pasu zaradi postavljanja portalov s spremenljivo prometnoinformacijsko signalizacijo.

Na priključku Lukovica sta zaprta izvoz iz smeri Ljubljane in uvoz proti Ljubljani zaradi del odstranitve tamkajšnje cestninske postaje in preureditve njenega območja. Promet na počivališče poteka nemoteno. Dela bodo zaključena predvidoma najhpozneje do 23. julija 2019.

Na odseku avtoceste A1 med Vranskim in Šentrupertom je zaradi odstranjevanja cestninske postaje in obnove cestišča delovna zapora dolga približno 4 km. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v začetku avgusta 2019.

Primorska avtocesta

Med 15. in 18. julijem 2019 bodo zvečer in ponoči na delu odseka avtoceste A1 med Razdrtim in Postojno potekala nujna vzdrževalna dela na nadvozu pri priključku Postojna, in sicer bo na razdalji približno 100 m:

  • od ponedeljka od 19. ure do torka do 7. ure zaprt vozni pas proti Ljubljani,
  • od torka od 19. ure do srede do 7. ure zapora prehitevalnih pasov v obe smeri vožnje,
  • od srede od 20. ure do četrtka do 6. ure zaprt vozni pas proti Kopru.

Na delu odseka avtoceste A1 Divača–Kozina–Črni Kal potekajo zaključna dela v okviru rekonstrukcije vozišča na širšem območju ploščadi nekdanje cestninske postaje Videž (promet proti Ljubljani poteka samo po voznem pasu, proti Kopru pa po dveh zoženih pasovih); na priključku Kozina je zaprt uvozni krak na avtocesto proti Ljubljani (obvoz bo urejen po vzporedni regionalni cesti do priključka Divača, kjer bo možen uvoz na avtocesto). Zaključena dela bodo v celoti zaključena predvidena do 19. julija 2019.

Dolenjska avtocesta

Do predvidoma konca avgusta 2019 bo na odseku avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem v obeh smereh promet oviran na območju cestninske postaje Dob, kjer potekajo dela odstranitve cestninske postaje in preureditve območja. Ves promet na tem območju je preusmerjen na eno polovico avtoceste, kjer je urejen z menjavanjem pasov po sistemu "2 + 1" (dva pasova v eno smer vožnje in eden v obratno smer) glede na prometne tokove. Možni so zastoji v smeri prometa po enem pasu.

Vipavska hitra cesta

Do predvidoma konca julija 2019 bo na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in Vipavo proti Vrtojbi (Italiji) promet v razdalji 7 km urejen večinoma po drugi polovici hitre ceste dvosmerno (po enem pasu v vsako smer vožnje) zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite. 

Obalna hitra cesta

Na hitri cesti H6 je zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone. Zapora kraka bo trajala predvidoma do konca septembra.

 

 

Koristne informacije

Odstranjevanje cestninskih postaj

Na območjih cestninskih postaj Dob, Lukovica, Prepolje, Kozina, Tepanje, Videž in Vransko potekajo redna vzdrževalna dela (zalivanje razpok, košnja, sanacija jaškov, popravilo ograj …), ki vplivajo tudi na potek prometa (več informacij).

Kaj storiti v primeru okvare vozila

Vsem, ki bi se kdaj znašli v prometni nesreči na avtocesti in hitri cesti, svetujemo, naj kraj nesreče glede na okoliščine ustrezno zavarujejo, ga označijo in ravnajo izjemno previdno. Ob zavarovanju kraja nesreče naj upoštevajo predvsem specifičnost kraja, kjer se je prometna nesreča zgodila (več informacij)

Voznike, ki vozijo mimo prometnih nesreč, pozivamo, naj se ne ustavljajo na vozišču in si ne ogledujejo prometnih nesreč.

Turistična sezona in priporočila

Smo v poletnem času dopustov in počitnic, zato se bodo jutranje in popoldanske prometne konice zmanjšale, veliko gostejši pa bo promet ob koncih tedna. Vsak konec tedna bo tako močno povečan predvsem od Avstrije in Italije proti slovenskemu in hrvaškemu primorju ter v obratni smeri, povečana gostota se obeta tudi na mejnih prehodih. Poleti se dogaja tudi več prireditev v mestnih jedrih in okolici. Voznikom priporočamo ustrezno nameščanje tovora v vozilu in izven, vsekakor pa naj ne pozabijo na ustrezno hitrost (vlečenje prikolice) ter ostale preventivne nasvete.

Voznikom priporočamo, naj pred potjo najprej preverijo vozilo, se na pot odpravijo spočiti. Upoštevajo naj prometni koledar in se izognejo prometnim konicam, na pot pa naj se odpravijo z veliko mero strpnosti. Predvsem v vročih dneh naj imajo ob sebi večjo količino pijače. Predlagamo, naj pri načrtovanju vožnje uporabijo manj prometno obremenjene poti.

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in previdno vožnjo!

Nazaj