Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 5. septembra 2019

29.08.2019

Z začetkom šolskega leta se vračajo običajne jutranje in popoldanske prometne konice predvsem na vpadnicah v večja mesta. Pregled ur, ko se močno znižajo hitrosti na avtocestah proti Ljubljani, si lahko ogledate v infografiki čisto spodaj.  

Na gorenjski avtocesti A2 od Ljubljane proti Kranju bodo dodatne zgostitve povzročili turisti, ki se bodo pridružili že sicer povečanemu prometu ob popoldanski konici.

Večji del počitniškega prometa pričakujemo v soboto in nedeljo od Hrvaške proti Avstriji. Najbolj obremenjena bo avtocesta A1 med Koprom in Ljubljano. Največ zastojev bo na mejnih prehodih v Istri, na Gruškovju ter pred predorom Karavanke in prehodom Šentilj proti Avstriji.

Zaradi postavitve delovne zapre v okviru načrtovane obnove odseka hitre ceste ter rušitve cestninske postaje Bazara bo od petka zvečer do ponedeljka zgodaj zjutraj zaprt odsek H4 med priključkoma Vogrsko in Šempeter pri Gorici v obe smeri vožnje.

 

 

Predvidena dela in zapore

Gorenjska avtocesta

Na odsekih avtoceste A2 med priključkoma Kranj vzhod in Brezje proti Karavankam potekajo pripravljalna dela (postavitev delovne zapore / izvedba začasne prometne ureditve) za načrtovano preplastitev 9 km smernega vozišča avtoceste proti Karavankam. Obnovljeni bodo tudi izvoz z avtoceste in uvoz nanjo (iz smeri Ljubljane proti Karavankam) na priključkih Kranj zahod in Naklo ter štirje kraki razcepa Podtabor. Do 2. septembra 2019 bo v nočnem času promet potekal po odstavnem pasu, podnevi pa po dveh zoženih pasovih (vozni in odstavni pas).  Nato bo do zaključka del (predvidoma do konca novembra 2019) potekal po dveh zoženih pasovih v obeh smereh vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da bo v smeri Jesenic levi pas urejen po drugi polovici avtoceste in bo od drugih dveh (v smeri Ljubljane) ločen z nizko betonsko varnostno ograjo, en pas pa bo urejen ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oziroma po smernem vozišču proti Jesenicam). Pomembno bo spremljati prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstiti na pravilni prometni pas, ker ga potem ne bo več mogoče menjati. Kdor bo zapeljal mimo priključka Kranj zahod po levem pasu, se z avtoceste ne bo mogel izključiti vse do priključka Brezje.

Zaradi obnove bodo potrebne popolne zapore priključka Kranj zahod (na smernem vozišču avtoceste proti Karavankam), in sicer predvidoma med 9. in 30. septembrom 2019 (obvoz za tovorna vozila bo urejen preko priključka Naklo) in v isti smeri tudi priključka Naklo (predvidoma med 1. in 7. oktobrom 2019). Medtem ko so na razcepu Podtabor predvidene večinoma delne zapore in občasno nekajdnevnih popolnih zapor posameznega uvoznega ali izvoznega kraka.

Na odseku avtoceste A2 med priključkoma Jesenice zahod in Jesenice vzhod potekajo pripravljalna dela za potrebe sanacije viaduktov Podmežakla 1 in 2. Nato bodo od 3. septembra 2019 stekla gradbena dela na omenjenih viaduktih na smernem vozišču avtoceste proti Karavankam. Do zaključka del (predvidoma do sredine novembra) bo promet potekal dvosmerno po eni polovici avtoceste.

Predvidoma do 17. septembra 2019 bo na odseku avtoceste A2 med priključkoma Šmartno in Vodice proti Kranju promet na razdalji približno 600 m urejen po dveh zoženih pasovih zaradi gradnje protihrupne ograje pri naselju Repnje.

Dolenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Grosupljem in Višnjo Goro je promet povečini urejen po dveh zoženih voznih pasovih v vsako smer vožnje zaradi obnove 6,2 km smernega vozišča avtoceste proti Novemu mestu, ki bo trajala predvidoma do sredine novembra. V smeri Novega mesta en pas poteka ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oziroma po smernem vozišču proti Novemu mestu, kjer potekajo obnovitvena dela. Vozniki, ki želijo zapustiti avtocesto na Višnji Gori proti Novemu mestu, naj se na začetku delovne zapore pri Grosuplju držijo desnega pasu.

Predvideno je, da bo zoženi vozni pas v območju gradbišča (proti Novemu mestu) zaprt ob koncih tedna (od petka od 19. ure do ponedeljka do 13. ure) ter ob delovnikih med 19. uro zvečer in 13. uro naslednjega dne, kar pomeni, da bo promet proti Novem mestu v teh terminih urejen samo po enem pasu, zato je pričakovati zastoje. Medtem pa bosta proti Ljubljani ves čas obnove dva začasna prometna pasova.

Predvidoma do 8. septembra 2019 bo promet na odseku avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem po obeh polovicah avtoceste potekal po dveh zoženih pasovih na območju nekdanje cestninske postaje Dob, kjer potekajo zaključna dela.

Štajerska avtocesta

Na odseku avtoceste A1 med Blagovico in Krtino potekajo dela odstranjevanja cestninske postaje Kompolje, obnove cestišča ter postavitve informacijskih portalov, zaradi česar bo promet na območju cestninske postaje do predvidoma konca oktobra 2019 večinoma urejen po eni polovici avtoceste na razdalji približno 4 km, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Predvidoma do konca oktobra 2019 bo na odseku avtoceste A1 med Šentiljem in Pesnico vzpostavljena delna zapora cestišča (za zdaj je na območju cestninske postaje zaprt zgolj odstavni pas proti Mariboru) zaradi odstranitve cestninske postaje Pesnica in preureditve njenega območja. 

Hitra cesta skozi Vipavsko dolino

Predvidoma od petka, 30. avgusta 2019, od 20. ure do ponedeljka, 2. septembra 2019, do 5. ure bo zaprta hitra cesta H4 med priključkoma Vogrsko in Šempeter pri Gorici iz smeri Ajdovščine proti Vrtojbi, iz smeri Vrtojbe proti Ajdovščini pa od 21. ure in ravno tako vse do ponedeljka do 5. ure zjutraj. Obvoz bo urejen po vzporedni državni prometnici med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici. Popolna zapora je potrebna zaradi postavitve delovne zapre v okviru načrtovane obnove hitre ceste ter rušitve cestninske postaje Bazara. Sicer pa bo promet med obnovitvenimi deli vseskozi potekal po hitri cesti, po enem pasu v vsako smer vožnje. Prav tako bosta, z izjema tega konca tedna, vseskozi odprta tudi oba priključka, Vogrsko in Šempeter pri Gorici. Dela zaobjemajo obnovo približno 4 km vozišča na obeh polovicah hitre ceste H4 med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici. Obenem bo v okviru iste delovne zapore potekala tudi odstranitev cestninske postaje Bazara in preureditev njenega območja, vključno z rekonstrukcijo vozišča. Dela bodo v celoti zaključna v drugi polovici novembra 2019.

 

 

Koristne informacije

Jutranje prometne konice na prvi šolski dan

Spodnji grafi ponazarjajo jutranje prometne konce na prvi šolski dan lanskega leta (2018), in sicer na delu slovenskega omrežja, ki je v tem času najbolj obremenjen (avtocestne vpadnice v Ljubljano).

Iz grafov so razvidne spremembe povprečne hitrosti osebnih vozil in čas, ko se te hitrosti znižajo ter znova zvišajo, kar kaže na trajanje jutranje prometne konice.

 

Vreme

Po napovedih ARSO bo konec tedna zelo spremenljivo vreme, predvsem v petek in soboto so možne krajevne plohe in nevihte. Večinoma oblačno in deževno vreme bo možno tudi od ponedeljka do srede.

Prometne informacije

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno vožnjo!

Nazaj